Fotbollsbloggen

Vindar som inte vänt

Fotbollsbloggen Artikeln publicerades

Det var ensanslös (och näst intill segerlös) fotbollsonsdag i soffan. Ett Krafth-löst Helsingborg var först segt, sedan oprecist i Örebro. United gjorde sitt för att rädda dramatiken i premiärligan. Borussia Dortmund tog ett stort steg mot att bli första icke-bayerska lag sedan 1996 att försvara det sanslöst fula tyska "salladsfatet".
Ett annat gulsvart lag med aningen blygsammare meriter – Union Sportive Quevillaise – skrev vidare på den senaste sannsagan från franska cupen. Kanske världens charmigaste cup. I inledningen innehåller den lag från franska områden i Västindien och Stilla havet, i år avslutas den med en final mellan Lyon och Quevilly.
Att 14:e-laget från den franska tredjedivisionen (National) slår Ligue 1-sexan med 2–1i cupsemin är sanslöst nog. Att man gör det efter att ha legat under gör historien bättre. Att man gör segermålet när tre sekunder återstår av tilläggstiden är bara för mycket. Skulle Kim& Co sluta på Champions League-plats i ligan blir det Europa League för lilleputtarna från Le Petit-Quevilly. Oavsett hur det går på Stade de France den 28 april.

Men när ävenonsdagen har gått (när den redan blivit torsdag möttes de johanssonska favoriterna Flu och Boca i Rio, där kunde det i alla fall inte bli förlust) är det dags att tänka på fredagen.
Om Österpremiären i Ljungskile är redan det mesta sagt, utan att ha sett matchen känns det ändå som du vet ungefär hur det såg ut. Speciellt som Roar Hansentill slut valde minsta möjliga förändring, valde det väntade. Vilket verkar ha varit helt rätt.
Nu blir det lurigare, ovissare. Ett poängtappande, skadedrabbatTrelleborg (som tycks tro att Roar rör om nu, jag undrar det). I den sista hemmapremiären på Värendsvallen, fredagen den 13:e.

Den allra förstahemmaseriepremiären där spelades den 16 april 1967.
Även då med skånskt motstånd, på en då väldigt modern Värendsvall.
En Östersäsong där det äntligen skulle ske (och faktiskt gjorde det) inleddes med en 3–0-seger mot Landskrona Bois. Smålandsposten rapporterade att Öster verkade starkt. Att Tommy Svensson, Sune Perssonoch Inge Ejderstedtgjorde målen. Att Stig Svenssontyckte att "pojkarna skött sig bra". Att Landskronalagledaren John Wikdahl"erkände" att Bois "gick faktiskt ut för att ta poäng". Att 4 031 sett på. Och att det tyvärr blåste även på den nya Värendsvallen.
45 år senare är vindarna i Växjö ungefär desamma.