Hon blev mamma till sin mamma

Målajord/Rottne Artikeln publicerades
Föräldraledigheten blev inte som Maria Estling Vannestål hade tänkt sig. Istället för en behaglig tid med yngsta barnet blev det ständig oro för sin mamma som fick en demenssjukdom.
Foto:Urban Nilsson
Föräldraledigheten blev inte som Maria Estling Vannestål hade tänkt sig. Istället för en behaglig tid med yngsta barnet blev det ständig oro för sin mamma som fick en demenssjukdom.

När Maria Estling Vannestål blev gravid med sitt fjärde barn hoppades hon på en behaglig tid som föräldraledig.

I stället blev det tvärtom. Hennes mamma drabbades av blodkärlsdemens. Det blev en tid med oro och ständig känsla av att inte räcka till.

Maria Estling Vannestål bor med sin familj strax utanför Brittatorp i en liten by som heter Målajord.

Det var mer av en slump som familjen hamnade här. Hennes mamma fann en mäklarannons i tidningen och tipsade om ett boende på landet. Själv är hon uppvuxen i Sandsbro i Växjö och maken Anders kommer från Alingsås.

Våren 2009 ändrade sig livet markant. Maria väntade sonen Adam och hade sett fram mot en rofylld föräldraledighet som morsa vid 40 års ålder.

– Första tecknet på mammas demens var när hon åkte ut hit till oss med bussen. Hon hittade inte rätt, utan hamnade istället i skogen. Mamma skulle bo hos oss under tre veckor när hennes badrum renoverades.

Maria har upplevt sin mamma som lite virrig och glömsk under åren, men det har inte varit några större problem. Hon har sett det som ett personlighetsdrag.

Maria själv är motsatsen till hur hennes mamma var. Strukturerad, systematisk och effektiv. Något som hon har utnyttjat under åren i sin akademiska karriär, som lärare, doktorand och forskare. Numera är hon egenföretagare, författare och föreläsare.

– Jag har levt ett så annorlunda liv jämfört med min mamma. Hon tappade lite av livsgnistan när pappa dog.

En annan händelse som skedde strax därefter var ett telefonsamtal från skogsstyrelsen i Växjö.

– En person ringde och berättade att mamma fanns där och hade gått vilse. Hon skulle till Skogslyckans kyrkogård och besöka pappas grav, men hade glömt vägen. Trots att hon gick dit regelbundet.

Ett minnestest och en hjärnröntgen visade att allt inte stod rätt till. Marias mamma hade vid 80 års ålder drabbats av blodkärlsdemens, en ganska vanlig form av demens. Förloppet är smygande och leder till minnesproblem och svårigheter att planera sin vardag. Symptomen kommer och går. Slutligen blir man helt personlighetsförändrad, vilket kan leda till att man inte längre känner igen sina närmaste.

– Det finns demens i släkten. Hon hade en bror som fick sjukdomen. Mamma pratade ofta om det och hon hoppades att inte bli sjuk i demens.

Demensförloppet kan se så olika ut. En del har en sjukdomsperiod över tio år. För andra går det betydligt fortare. Marias mamma blev kraftigt försämrad på kort tid. Ett och ett halvt år efter insjuknandet befann hon sig på en demensavdelning på ett äldreboende i Växjö.

Under åren fram till dess att hennes mamma avled var det en ständig oro och en tid fylld av skuld- och skamkänslor, berättar Maria. Hon kände att hon inte räckte till. Maria var mamma till fyra barn och hade nu också ett ansvar för sin egen demenssjuka mamma.

– Min syster bor i Skåne, så mycket föll på mig. Det var bokning av hemtjänstmöten när hon bodde hemma, att någon såg till att hon tog sina mediciner och fick mat. Hon kunde glömma att stänga av en spisplatta.

Kunskapen om demens är skiftande bland hemtjänstpersonalen. Ibland blev det konflikter och missförstånd.

– Alla kunde inte bemöta henne rätt.

Det var en stor lättnad när Marias mamma fick plats på ett äldreboende. Här fanns personal som var välutbildad och hade god kunskap om demenssjukdomen.

– Mamma var ledsen till en början och undrade varför hon hade hamnat där. Men hon blev aldrig aggressiv eller personlighetsförändrad. Däremot förstärktes hennes personlighetsdrag. Hon gick allt mer in i sjukdomen och det förekom vid något tillfälle, när jag hade min födelsedag, att hon inte kände igen mig. En sjuksköterska uttryckte det som att "kroppen glömmer hur man lever".

I mars 2012 avled hennes mamma, tre år efter att diagnosen hade ställts. För Maria blev det en befrielse och lättnad. Den sista tiden hade Marias mamma helt gått in i demensen.

Det finns ett uttryck som Maria har anammat och det är "att befinna sig i sandwichgenerationen". Som lite äldre mamma tar man hand om både barn och ens egen åldrande mamma. Man kläms mellan två generationer.

Allt fler hamnar i denna roll eftersom många blir föräldrar sent i livet.

Fakta

Upplevelserna ledde till ny bok

Maria Estling Vannestål har delat med sig av sina erfarenheter i en nyskriven bok, Lex Katarina.

Boken som är skönlitterär i sin form blandar egna upplevelser med fiction. Den är utgiven på Maria Estling Vanneståls eget förlag, Kompass förlag. Boken handlar om skam och skuld och att som småbarnsmamma inte räcka till när ens mamma blir dement.

Skrivandet var också ett sätt för Maria att bearbeta sina känslor och få ett avslut.

Lex Katarina har blivit utvald bland tio böcker, av nära 200, att tävla om Selmapriset, för egenutgivare.

Maria Estling Vannestål har tidigare skrivit en barnbok ihop med sin äldsta dotter Sanna Hellberg. Och paret är aktuellt med en ny bok i denna genre.

Visa mer...