Nazister tilläts genomföra manifestation utan tillstånd

växjö Artikeln publicerades
Foto:privat

En nazistisk organisation genomförde på fredagen manifestationer på Grand Samarkand och Storgatan i Växjö. Eftersom de saknade tillstånd är de nu anmälda för brott mot ordningslagen.

Kunder som på långfredagen besökte Grand Samarkand möttes innanför entrén av aktivister ur den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, som delade ut flygblad.

– Jag blev illamående, berättar Per Stübler som var där och handlade med familjen.

Han berättar att nazisterna stod som i givakt och höll i fanor med partiets emblem. Nordiska Motståndsrörelsen har av Säkerhetspolisen pekats ut som den nazistgrupp som utgör det största hotet mot Sveriges inre säkerhet.

– Hur kan centrumledningen för Grand Samarkand tillåta det här, och tycker butiksägarna att det är okej, det var min undran, säger Per Stübler.

Han upplevde det som att människor blev rädda och undvek nazistgruppen. Några motreaktioner eller ordväxlingar såg han inte.

Allmänheten och även väktare på Grand Samarkand uppmärksammade snabbt polisen på nazisternas närvaro. Klockan 11.44 skickades poliser dit.

De uppmärksammar nazisterna på att de saknar tillstånd för att genomföra sin demonstration. Men de vägrar att ge sig av. Patrullen identifierar en 48-årig man som presenterar sig som ledare.

Mats Jäderberg, centrumchef för Grand Samarkand, berättar att man kräver tillstånd för alla utomstående som vill arrangera möten och andra aktiviteter i köpcentret.

– När vår ordningsvakt informerade dem om detta sa de att de hade full rätt att demonstrera på allmän plats. När något sådant här sker kontaktar vi alltid polisen. Sedan är det polisen som avgör om de har möjlighet att avvisa dem.

Om de hade sökt tillstånd av er hade de fått det?

– Nej. Och det gäller alla politiska partier, säger Mats Jäderberg.

– När polispatrullen kommer till Grand Samarkand så är min information att väktare har fått ut dem ur själva lokalerna och att man sedan stannat utanför. Sen ska patrullen ha hindrat dem från att komma in igenom en annan ingång, säger Andreas Jörnefelt, jourhavande förundersökningsledare vid Växjöpolisen.

Men ni upplöser inte den här demonstrationen när de inte har tillstånd?

– Nej, där väger yttrandefriheten och grundlagen högre än ett brott ordningslagen. Så länge man inte på något sätt begår ett allvarligare brott som hets mot folkgrupp eller något annat. Då kan det bli aktuellt, säger Andreas Jörnefelt.

Först två timmar senare avlägsnar de sig de sju personerna i fyra bilar. Polisen följer efter gruppen ner till centrala Växjö och kan konstatera att manifestationen flyttas till Storgatan.

– Nere på Speakers corner väljer man ändå att fortsätta trots att patrullen upplyser dem om att de begår ett brott. Så det kommer att skrivas en anmälan om brott mot ordningslagen, säger Andreas Jörnefelt, jourhavande förundersökningsledare för polisen i Växjö.

Strax därefter valde nazisterna själva att avbryta samlingen och det var lugnt på platsen. Några motdemonstranter hann inte samlas.

Uppfattade patrullen att det begicks fler brott i samband med demonstrationen?

– Vi samlade in och läste en del av deras material och lyssnade på vad som sades, men så här direkt har vi bara valt att skriva anmälan på att man genomförde demonstrationen utan tillstånd. Sen ska vi titta vidare på materialet, så det är inte uteslutet att det kan handla om fler brott, säger Andreas Jörnefelt.