Annons
Nyheter

Röster om folkomröstningar

Just nu bubblar det av lokala folkomröstningar i Kronoberg. Namn samlas för hyresrätter i Växjö, Vänsterpartiet vill folkomrösta om regionfrågan, Ljungbyborna röstar snart om nedläggning av skolor och i Tingsryd räckte hotet om folkomröstning för att kylmaten skulle läggas på is.
Men det är inte säkert att folkomröstningarna stärker demokratin.
Nyheter • Publicerad 9 december 2011
Rickard Filipsson från Hyresgästföreningen tar emot en namnunderskrift från Lisbeth Karlsson. Torsten Petersson är också på gång att skriva på. Theo Ljungqvist övervakar.
Rickard Filipsson från Hyresgästföreningen tar emot en namnunderskrift från Lisbeth Karlsson. Torsten Petersson är också på gång att skriva på. Theo Ljungqvist övervakar.Foto: Per-Erik Sandebäck

– Vill du skriva på?

Hyresgästföreningens namninsamling för en folkomröstning är i full gång. Målet är att bevara hyresrätten.

Annons

Utanför Hyresgästföreningens husbil vid Tallgården i Växjö går Susanne Filipsson och bjuder förbipasserande på pepparkakor. Och frågar om de vill skriva på för att bevara hyresrätterna i Växjö. Lisbeth Karlsson är en av dem som nappar:

– Så småningom måste vi ju lämna huset. Och då vill vi inte köpa en lägenhet och ge lika mycket som vi får för huset. Vi vill ha en hyresrätt, säger hon.

Det var för ett år sedan som kommunfullmäktige i Växjö beslutade att Växjöhem och Vidingehem ska erbjuda sina hyresgäster att köpa sina lägenheter och ombilda dem till bostadsrätter. Beslutet möttes av bestörtning hos Hyresgästföreningen:

– Jag tycker att det är en så dum politisk tanke eftersom det råder brist på bostäder över huvud taget i Växjö. Jag tycker också att det är märkligt att gömma in det i ett budgetbeslut. Det är en så pass viktig fråga att den borde diskuteras separat, säger Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen Sydost.

Att använda folkomröstningsinstrumentet är ganska starkt. Varför gör ni det?

– Vi upplevde att politikerna inte var pratbara. Vi förde debatt. Men har politikerna ett synsätt att man ska rösta vart fjärde år och inte lägga sig i sedan, då har man kommit till vägs ände. Då måste medborgarna få säga sitt, säger Björn Johansson.

Hyresgästföreningen bestämde sig för att ta ett så kallat folkligt initiativ till en folkomröstning. Den 15 oktober började man samla in namn. Målet är att under sex månader få in namnunderskrifter från minst tio procent av de röstberättigade, vilket i Växjö innebär 6 500 personer. Då måste kommunfullmäktige ta ställning till om man ska hålla folkomröstning eller inte. Minst två tredjedelar av fullmäktige måste säga nej för att det inte ska bli någon. Tidigare räckte det att 50 procent sa nej, men då fick väldigt många namninsamlingar nej eftersom frågorna ofta väcks i protest mot majoriteten.

Många anser att folkomröstningar ska hållas bara i frågor som rör alla i en kommun. Gör den här det?

– Ja. Alla har inom sin bekantskapskrets någon som söker en hyresrätt, en ung person som bor hemma hos sina föräldrar och vill flytta, äldre som vill flytta från villan, de som flyttar för jobb och studier. Och allmännyttan ägs av alla.

Folkomröstningen gäller att säga ett totalt stopp till att ombilda allmännyttan till bostadsrätter. Exakt hur länge stoppet ska gälla vill inte Björn Johansson precisera, men i alla fall mandatperioden ut.

Annons

Om ert arbete inte leder till folkomröstning, eller till ett förändrat beslut, har det varit värt jobbet ändå?

– Ja. Bostadsfrågan har väckts ordentligt. Det har väl aldrig vänts och vridits på den så mycket i Växjö som nu.

? ? ?

Rösta bort politiker om du inte gillar det de gör.

Så lyder kommunalråd Bo Franks (M) svar på de allt tätare kraven på folkomröstningar.

Han är inte imponerad av Hyresgästföreningens kampanj:

– Rätt meningslöst. Det är reglerat i lag om en majoritet av hyresgäster bestämmer att man vill acceptera om man vill ombilda till en bostadsrätt. En kommun kan ju inte inskränka lagstiftningen.

Rent principiellt är han dessutom skeptisk.

– Är man inte nöjd med de politiker man har får man rösta bort dem och ersätta dem med andra. Vi kan inte hålla på och folkomrösta om allting, säger Bo Frank.

– Man kan inte ha en folkomröstning för att en borgerlig majoritet ska driva en socialdemokratisk politik. Man måste acceptera att vi har en demokrati, man röstar på partier.

Annons

Han anser att folkomröstningar kan genomföras i frågor som berör alla medborgare.

Ska man folkomrösta om att höja eller sänka skatten? Den frågan berör ju alla.

– Nej. Nej. Nej. Det är ingen fråga för folkomröstning därför att man måste klart kunna se konsekvenserna av den höjda eller sänkta skatten. Det är en komplicerad grej att lägga ett budgetpussel. Skatten går inte att isolera från något annat heller.

Då finns inte så många frågor kvar att folkomrösta om?

– Det är kommunsammanslagningar och den typen som är klassiska folkomröstningsfrågor.

Läs mycket mer om folkomröstningar på Inblickssidorna i dagens papperstidning!

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons