Förbjud förluster i stället för vinster inom välfärden

Insändare Artikeln publicerades

Ingen lär väl ha missat debatten om vinstförbud inom välfärden. Detta vänster­krav handlar inte det minsta om en omsorg för välfärdens bästa utan är enbart ett ideologiskt ställningstagande mot privat företagande.

Dessvärre faller kvalitetsaspekten helt bort när man enbart fokuserar på att förbjuda privata uppdragsgivare.
Valfrihet i sig är en stor kvalitetsvinst. Detta då den enskilde individen kommer att välja bort de uppdragsgivare som inte håller måttet. Den enskildes möjlighet till valfrihet ställer därmed krav på uppdragsgivare att skärpa kvaliteten på sina tjänster.
Med valfrihet har upphandlare dessutom möjlighet att ställa högre krav när det finns mer än en uppdragsgivare att vända sig till vilket generera bättre välfärd till en lägre kostnad.
Men visst, det svider även i mina ögon att det förekommer att riskkapitalister lyfter onormalt höga vinster. Men även i dessa fall handlar det om skattemedel som annars hade drunknat i den offentliga byråkratin utan att ge bättre välfärd än vad nu är fallet.

Det viktigasteär trots allt att uppdragsgivarna levererar den kvalitet på sina tjänster som vi har bestämt att vi vill ha.
Människor måste få mer, inte mindre, att säga till om. Ökad valfrihet ger förutsättningar för att få ut mer välfärd för skattepengarna. Med vinstförbud blir det mindre och sämre välfärd.
Så i stället för att förbjuda vinster inom välfärden borde vi snarast förbjuda förluster. Vi måste se till att våra skattemedel används på bästa möjliga sätt och vi måste få in ett kvalitetstänkande i välfärdsdebatten.
Centerpartiet vill ha mer valfrihet inte mindre. Vi vill ha världens bästa välfärd!
Vill inte, även ni, kunna välja den bästa välfärden?

Mikael Andersson (C)