Kalmar

Johan Persson hotad av högerextrema på sin egen tomt

Bjursnäs Artikeln publicerades
Kommunalrådet Johan Persson (S) konfronterade ett gäng som gav sig på hans valaffisch i hemmet i Bjursnäs varpå han blev hotad.
Foto: Mats Holmertz
Kommunalrådet Johan Persson (S) konfronterade ett gäng som gav sig på hans valaffisch i hemmet i Bjursnäs varpå han blev hotad.

Hundratals högerextrema intog Bjursnäs bygdegård i helgen. När Calmar Freikorps ordnade vit makt-festival passerade de kommunalrådet Johan Perssons hus, förstörde en valaffisch och hotade honom.

För en tid sedan började det dyka upp anslag på sociala medier om att Calmar Freikorps skulle anordna en konsert i Kalmar. Band som skulle uppträda var bland annat Dirlewanger, Vit Legion och Bärsärkarna. Band som, av att döma av deras hemsidor har kopplingar till nynazism. En liknande konsert ordnades även förra året i Kalmar. Arrangörerna anger inte någon plats före spelningarna utan de intresserade får anmäla sig på en lista för att sedan få mer information.

En företagare från Kalmar ska vara den som i sitt namn ska ha hyrt Bjursnäs bygdegård för arrangemanget. I fredags såg boende i Bjursnäs hur det sattes upp kravallstaket runt bygdegården.

Läs mer:

Under seneftermiddagen på lördagen började, enligt uppgifter till Barometern, svartklädda män i bomberjackor röra sig mot bygdegården. De passerar då Johan Perssons (S) hus. På sin tomt har Persson, som är kommunstyrelsens ordförande i Kalmar, satt upp en valaffisch. En av de förbipasserande gav sig skylten och hade sönder den.

Johan Persson konfronterade gruppen och undrade varför de gav sig på hans affisch och ska då ha fått ett hot riktat mot sig. Han tog det på allvar och gick tillbaka in i huset.

– Ja, jag kan bekräfta att jag lämnat in en polisanmälan som handlar om olaga hot och skadegörelse. I övrigt vill jag låta polisen arbete med fallet och vill inte ge fler kommentarer.

Den polisanmälan som togs upp av en patrull på platsen klockan 17.37 på lördagskvällen bekräftar bilden som Johan Persson ger och misstankarna gäller olaga hot och ringa skadegörelse.

När Barometern var i kontakt med polisen på lördagskvällen var de annars förtegna om vad de visste om själva tillställningen i Bjursnäs bygdegård, men hade ändå bildat sig en uppfattning om vad det är för typ av tillställning det handlade om. Men de ville inte bekräfta att det rörde sig om en vit makt-spelning:

– Nej det kan jag inte. De uppgifter du har är förmodligen samma som vi har, men vi har inget behov av att få det bekräftat att de har kopplingar dit, sade Calle Persson, presstalesmannen vid polisens ledningscentral då.

Varför har ni inte det?

– Vi ska inte kartlägga åsikter på det sättet. Om vi får sådana uppgifter är det inget vi får eller ska göra något åt så länge de håller sig inom lagens ramar.