Kalmar

Mindre glödbränder i Påryd - räddningstjänst på plats

PÅRYD Artikeln publicerades
Foto: Peter Karlsson

En kraftig brand härjade på lördagen i bilskroten i Påryd. Boende i närheten uppmanades tidigare att hålla sig inomhus, men klockan 19.30 hävde räddningsledaren restriktionerna. Fortfarande på söndagen pyrde det stundtals på platsen.

Klockan var strax efter 16 på lördagseftermiddagen när ägaren på bilskroten i Påryd slog larm. En brand som startat i en bil hade spridit sig vidare. När räddningstjänsten kom fram slog lågor ut från både väggar och tak.

LÄS MER:

– Det brinner kraftigt och svart rök bolmar upp mot skyn, berättade Barometerns reporter Peter Karlsson som tidigt var på plats.

En stor däckförvaring fanns inne i den eldhärjade byggnaden.

– Det är i däcken det brinner och det gör det svårsläckt, sa Magnus Andersson, larmoperatör vid Trygghets- och larmcentralen i Kalmar.

Flera styrkor från Kalmar, Påryd, Voxtorp och Vissefjärda var på plats för att bekämpa elden. Totalt deltog mellan 25-30 brandmän i släckningsarbetet.

– Det var en fruktansvärd rökutveckling, framför allt från bildäcken som brann, säger Karl-Johan Daleen, räddningschef i beredskap.

Räddningsledaren tog strax före klockan 18 beslut om att gå ut med ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Där uppmanades boende i Påryd att hålla sig inomhus och att stänga dörrar, fönster och ventiler.

Några timmar senare hävdes de restriktionerna.

Tätt intill den eldhärjade byggnaden finns ett flertal andra byggnader. Räddningstjänsten insåg ganska snart att det primära arbetet handlade om att förhindra spridning.

Klockan 20 var branden under kontroll och räddningstjänsten började avveckla sin stora insats.

– Nu handlar det om eftersläckning och brandkåren kommer att ha kvar viss personal under hela natten, säger Kalle Ekstrand vid Trygghets- och larmcentralen.

Branden begränsades till den del av byggnaden där däcken förvarades. Hur stora värden som gått upp i rök är ännu oklart. Ingen person skadades vid branden.

I närheten av bilskroten förvaras den stora mängd plast som Barometern flertalet gånger rapporterat om. Den ska dock ha klarat sig undan lågorna.

Två personer från räddningstjänsten stannade kvar på platsen under natten för att jobba med eftersläckning. Räddningstjänsten kommer att ha resurser på platsen under hela söndagen.

– Det kommer att blossa upp i resterna till och från, det brinner lite i resterna. Vi är inte inne i lokalen eftersom det finns en rasrisk. Vi lägger på vatten när det behövs. Det är ingen fara längre för allmänheten, säger Karl-Johan Daleen.

Polisen betraktar branden som en olyckshändelse och det finns ingen brottsmisstanke.

Se bildspel från branden:

+ 2
Se bildspel från branden

Här ligger verkstaden som brinner: