Stor risk för att julgransflygningen ställs in

Kalmar Artikeln publicerades
Julgransflygningen över Nybro, Kalmar och Öland kan ställas in.
Foto: Paul Madej
Julgransflygningen över Nybro, Kalmar och Öland kan ställas in.

Julgransflygningen över Småland och Växjö kan komma att ställas in i dag på grund dåligt väder. Piloterna tar beslut först när de sitter i planen.

Försvarsmakten ställde in tisdagens julgransflygning på grund av otjänligt väder. På onsdagen kommer ett tiotal Saab 39 Gripen att lyfta från från F17 i Blekinge och sedan inleda sin populära julgransflygning över södra Sverige. Däremot är det högst oklart ifall formationen kommer att synas över över hela Småland.

– Vi har pratat med meteorologer och tittat på vädret. Just nu är det en stor brasklapp för Kalmarområdet. Det är även en liten brasklapp för Växjö. Det kan bli så att man hoppar över Kalmar och kör rakt mot Karlskrona från Växjö, säger Helene Nyberg, kommunikationschef på F17 Blekinge flygflottilj.

Tanken är att planen ska passera Nybro klockan 14.48, Kalmar klockan 14.51, Färjestaden klockan 14.52 och Mörbylånga klockan 14.54. Beslutet om huruvida julgransflygningen kommer till Kalmar, Nybro och Öland tas först när piloterna sitter i planen.

– Det kommer att visa sig när de är i luften. Då kan vädret skilja sig mot de uppgifter vi har fått, säger Helene Nyberg.

Ifall formationen hoppar över Kalmar kommer planen att anlända till Karlskrona tidigare än planerat.