Konst

Lekfullt måleri i en dimmig värld

Konst Artikeln publicerades

DIMMAN HARlagt sig över galleri Sigma. Åtminstone bildligt, för i Landskronakonstnären Ullastina Larssons måleri avtecknar sig urbana hamnsilhuetter mot ett återkommande mjölkvitt töcken. Det är en intressant motivvärld som visas, och ett måleri som vinner där färgrikedom fått ge vika för motivens egna styrka.
Larsson har en stor förkärlek för hemortens hamnmiljö och en konsekvent dragning till att skildra den. Det framgår tydligt i det tjugotal vinyl- och akrylmålningar som bildar en väl sammanhållen men ändå varierad utställningssvit.

I BILDERNA TORNARstora silos, kranar och lagerlokaler upp sig som pampiga fort och befästningar. Det är mycket gråvitt, vilket antyder en ständigt närvarande dimma. Några av dem är färgstarka, riktigt färgsprakande, men de dominanta huskropparna kommer bättre till sin rätt i de bilder som har en mer återhållsam färgskala. Som till exempel i målningarna Minusgrader och Brofäste I, där nyanserna reducerats till i stort sett svart, vitt och rostrött. Likaså i Hamnen 3 där bara en industriturkos nyans bryter av mot gråskalan.
Det finns en lätthet och lekfullhet i kompositionen som kontrasterar fint mot den verkliga tyngden i motiven. Det är bastanta volymer som definieras av kontrasten till trådsmala och bräckliga stegar. Graciöst resta lyftkranar. Måleriet är bitvis utfört i svepande drag och rör sig mot det abstrakta. De massiva konstruktionerna tycks vara nära att upplösas i en mjölkaktig dimma. Det ödsliga intrycket späds på av att det är helt tomt på människor. Storskaligheten går fram i dessa övergivna och storslaget vackra platser.
Något av denna melankoliska stämning kan man också hitta i Kristina Thuns grafiska blad. Men till skillnad från Larssons måleri bjuder hon på långsträckta vyer mot avlägsna horisonter. Med ett skulpturalt persongalleri och till synes apart placerade möbelgrupper på slätten står bilderna för ett tydligt surrealistiskt uttryck. Förgrundens staffage verkar samplat in i det öppna landskapet och skapar en rebusliknande berättelse. De dämpade färgerna förstärker den drömliknande känslan och gör dem öppna för många tolkningar.