Konsument

Håll gräset i trim med rätt trimmer

Konsument Artikeln publicerades

Stockholm (TT Spektra) Visst är det vackert med en grön och frodig gräsmatta som breder ut sig över tomten. Men ofta växer gräset så mycket att det hotar att ta över både buskar och husgrunder om du inte begränsar dess framfart.
Även om du har varit flitig med gräsklipparen finns det många ställen där en grästrimmer spar tid och mycket möda.
Vi har testat åtta olika grästrimmers som går på bensin eller el och kostar mellan 250 och 5 300 kronor. Det finns större varianter som även passar för användning i skogen som röj- eller slysåg.

Grästrimmern arbetar med ett eller två roterande plastsnören som slår av gräset på den nivå du själv väljer. Metoden är skonsam mot träd och plank, men buskar och blommor kan ta skada av det hårda snöret. Traditionellt drivs trimmern med en tvåtakts bensinmotor, ungefär som en motorsåg, men numera finns det gott om eldrivna trimmers och några med batteridrift.

Miljövänlig elmotor
Alla har sina för- och nackdelar. Bensinmotorn är dyr i drift och bullrar mest, men ger störst flexibilitet. Elmotorn är tyst och miljövänlig, men har begränsad räckvidd. Batteridrift är kanske det bästa från två världar, men då får man dras med andra problem i form av hög vikt och låg effekt. När batteriet är urladdat kan maskinen inte användas på några timmar.
Hörselskydd rekommenderas till alla trimmers, även eldrivna, liksom skyddsglasögon. Bland bensindrivna trimmers dominerar tvåtaktsmotorn fortfarande och än så länge är det bara Honda som erbjuder fyrtaktsmotor i en trimmer. Fördelarna med fyrtakt är lägre partikelutsläpp, lägre bränsleförbrukning och mindre buller.
Fyrtaktaren är betydligt mer lättstartad och så slipper du tänka på att bensinen måste blandas med tvåtaktsolja. I princip alla testade trimmers har halvautomatiskt skärhuvud som matar fram tråden med en tryckning.

Tråden kapas av kniv
De flesta har även en kniv under stänkskyddet som kapar tråden automatiskt. Skärbredden är ungefär 25-35 centimeter beroende på modell. Ju större bredd, desto mindre behöver trimmern köras.
I testet har bedömt design, prestanda, funktioner, kvalitet och värde för pengarna. Alla testade trimmers har dubbla snören förutom Stiga ST1200. Maxbetyget är 25 poäng.