Krönikan

Jag vill inte leva det här livet längre

Krönikan Artikeln publicerades

Jag har just sett en dokumentär på svt.se om missbruk. Trots att filmen bara tog en timme är det den inspelning som har påverkat mig mest i hela mitt liv. Dokumentären hette ”Jag vill inte leva det här livet längre” och handlade om Henke som är missbrukare. När dokumentären började var han 18 år gammal men hade redan hållit på med knark i flera år. Vid första anblick trodde jag att Henke var en helt vanlig kille. Han skrattade och skämtade, han hade en flickvän som han var jätte kär i och hans liv verkade vara helt i sin ordning.

Dokumentären började med en återblick. Tio år tidigare hade samma kanal träffat Henke och hans två vänner Sebbe och Jonny. När de återvände några år senare vad Jonny inte längre i livet. Han hade hoppat från en bro för att han inte ville leva längre. När han begick självmord var han hög på drogen GHB som är dagens mest dödliga drog. Trots att deras bästa vän hade dött fortsatte Henke och Sebbe med drogen och under tiden dokumentären filmades var de aktiva. De ville sluta knarka, men de kunde inte.

Just nu, omkring oss, bland ungdomarna i våra skolor, folk vi möter på gatan. Knark är överallt. Jag läste just en bok som var ungefär tio år gammal. I den boken betraktades knark som något normalt som alla familjer använde som en liten extra underhållning när de var på fest. Denna bok var alltså tio år gammal och redan då var det så. Knark anses av vissa att vara helt naturligt och som en extra krydda i vardagen.

Visst, jag känner inte till någonting om droger. Jag vet inte hur det är att testa det. Jag vet inte hur bra man mår av det under tiden man är hög eller hur dåligt man mår efter. Jag kan inte beskriva känslan. Men anledningen till det är att jag inte har provat. Jag har aldrig haft i tanke att testa, men efter att kollat på denna dokumentär är jag ännu mer säker. Personerna som fanns där verkade vara helt normala människor men när de tog droger förändrades de helt. Henke förklarade att han vaknade mitt i natten och trodde att han såg en älg i rummet. Han var som vilken person, men förändrades på grund av sitt beroende.

Min uppmaning till er är att se dokumentären. Få en egen inblick och förstå att detta är sanningen. Detta är vad som händer runt om oss just precis nu. Se dokumentären och förstå hur det ligger till, för det här är våra liv. Gör inte som Henke och hans vänner och känn att ni inte vill leva det här livet längre, utan låt er själva aldrig komma i den situationen. Hitta någonting du vill leva för och lev. Det här kanske är det enda liv vi får, och det är det liv vi ska vilja leva.