Annons
Nyheter

Biobränsle på Byholma efter stormtimret

Gudruntimret är bortforslat och uppsågat men Vida blir kvar på Byholma. Koncernens energibolag har köpt det gamla miltärflygfältet och ett omgivande område, totalt 160 hektar. Här ska framför allt biobränsle hanteras innan det säljs vidare till värmeverk.
Nyheter • Publicerad 2 juli 2010
Efter stormarna Gudrun och Per låg som mest en miljon kubikmeter stockar på Byholmafältet som Vida nu köpt för sin satsning på biobränsle.
Efter stormarna Gudrun och Per låg som mest en miljon kubikmeter stockar på Byholmafältet som Vida nu köpt för sin satsning på biobränsle.Foto: Arkivfoto

Vida ville egentligen köpa området redan 2005 när bolaget började hyra det för lagring av stormfällt timmer. Så blev det inte. Dels ville Fortifikationsverket som avyttrar gamla militäranläggningar helst sälja hela markinnehavet i Byholma inklusive de byggnader som finns på området, dels fick man in hyra under tiden där lagrades virke.

Men till slut kunde Vidas avgående styrelseordförande Christer Johansson som påbörjade förhandlingarna även slutföra affären för Vida Energis räkning, med Ljungby kommun som något av en mellanhand.

Annons

Kommunen, som såg chansen att kunna bidra till en etablering på platsen, utnyttjade sin förköpsrätt och köpte hela området för 8,6 miljoner kronor. Av kommunen köpte Vida i sin tur loss 160 hektar, bland annat hela landningsbanan. Prislapp: 4,7 miljoner kronor.

För kommunen återstår nu att sälja den del av området där byggnaderna ligger samt några skiften med skog.

För Vida handlar det om att utnyttja sin nya tillgång för att växa på bioenergi. Det är främst lagring, flisning och torkning av avverkningsrester, brännved och stubbar som ska ske på Byholmafältet till en början.

– Hanteringen kommer att ge en del sysselsättning, men i vilken omfattning är för tidigt att säga. Men vi tycker att det ligger bra till med tanke på bullret och dammet från flisning och transporter. Det är tre kilometer till närmaste bebyggelse, säger Christer Johansson.

– Ja, området är centralt mellan Halmstad och Ljungby men ändå skyddat. Där finns stora asfalterade ytor som kan bidra till att utveckla vår verksamhet även om inte beläggningen blir hundra- procentig inledningsvis. Vi ser helt enkelt stora möjligheter här på sikt och ville inte att Byholma skulle gå oss ur händerna, säger Lars-Göran Harrysson, vd för Vida Energi som sedan ett halvår även innefattar tidigare Vida Pellets i Hook.

– Vi har inte hunnit planera i detalj men närmast ska vi pröva olika miljötillstånd. Vi tittar även på möjligheter att även i framtiden lagra en del timmer och kanske även massaved där. Det kan också finnas andra aktörer som är intresserade av att arrendera delar av området, säger han.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons