Kronoberg

Bo Frank: Invandrare ska ta seden dit de kommer

Kronoberg Artikeln publicerades

Invandrare måste försöka anpassa sig till svenska sedvänjor. Hela svenska samhället ska inte ändras till vad ett fåtal tycker. Det säger kommunalrådet Bo Frank (m).

Smålandspostens Älmhultsredaktionen berättade att Arbetsförmedlingen gjorde fel när de drog in aktivitetsgarantin för en muslimsk man som av religiösa skäl inte ville ta en kvinnlig chef i hand. Detta enligt en dom i Tingsrätten.
I en läsarkommentar på smp.se skrev kommunalrådet Bo Frank: "Helt horribelt. Det är kvinnan som borde få skadestånd!? Man får ta seden dit man kommer och män och kvinnor hälsar på varandra i Sverige! Vad blir nästa steg? Att man blir diskriminerad om man inte får bära burka vid en anställningsintervju!?"

Bo Frank, är vi för toleranta mot människor från andra kulturer i Sverige?
– Nej, inte generellt sett. Vi ska vara toleranta. Sedan finns det alltid en gräns för hur tolerant man kan vara.

Är det okej för kvinnor att bära burka (klädesplagg som täcker hela ansiktet) i Sverige?
– Jag anser att man ska kunna se den person man har framför sig vid en anställningsintervju, under en domstolsförhandling eller i en undervisningssituation. Det är självklart.

I Älmhultsfallet handlar det också om religionsfrihet, mannen hänvisar till sin religion när han nekar ta kvinnan i hand. Vad tycker du om religionsfrihet?
– Den är jag för. Jag har tillstyrkt att det byggs en moské i Växjö. Alla som känner mig vet att jag tycker det är bra med mångfald och invandring. Men invandrare måste också försöka anpassa sig till svenska sedvänjor. Hela svenska samhället ska inte ändras till vad ett fåtal tycker. Märkvärdigare än så är det inte.

Religionsfrihet eller jämställdhet?
– I detta fall tycker jag att jämställdhetsmålet är viktigare, att män och kvinnor behandlas lika i offentliga miljöer. Religionen får inte göra så att svenska jämställdhetssträvanden ställs åt sidan. Sedan får var och en utöva sin religion som de vill, det är var och ens privatsak.
Frank säger att han starkt ogillar när massmedia försöker dra igång någon sorts "svart/vit-debatt".
– Debatten är grå och lite tråkig men det finns nyanser också.