Kronoberg

"Kyrkan ska va där människor finns"

Kronoberg Artikeln publicerades

I eftermiddags kunde Smålandspostens läsare chatta med blivande biskopen Jan-Olof Johansson.

Besvarade chatt med Jan-Olof Johansson

Tomas(kl. 13:30:40): Bör inte kyrkan bli mer komersiell. Sälja sig själva bättre och rikta in sig på de delar som folket lockas av.

Jan-Olof Johansson(kl. 16:02:27): Kyrkan bör inte bli mer kommersiell men vi behöver bli bättre på att kommunicera och informera om det vi är och gör. Trovärdigt är ett bra lokalt exempel.

Anna(kl. 15:44:38): Vad är den viktigaste uppgifter, för dig, i nuläget, som ny biskop? Grattis, by the way!

Jan-Olof Johansson(kl. 16:07:25): Tack! Nu är det viktigaste att finnas i församlingarna och lära känna folk. För en biskop är det viktigt att vara uppmuntrande och stödjande.

Rebecca(kl. 15:42:25): Hej! Vad tycker du om att det fortfarande finns aktiva kvinnoprästmotståndare inom Svenska kyrkan? Kan man, anser du, vara både präst, och emot tex. kvinnliga präster, sexuella minoriteter eller annat? Kan man verkligen med gott samvete prästviga präster med dessa åsikter, och vad ska man göra åt dem som redan är i aktiv tjänst?

Jan-Olof Johansson(kl. 16:08:02): Vi har regler i kyrkan för hur vi hanterar detta med olika uppfattningar bland präster. Det som är viktigt är att vi är öppna och vågar samtala om vår olika uppfattningar och åsikter.

Elof Sundin(kl. 15:57:35): Vad är en biskops viktigaste funktion, enligt din mening?

Jan-Olof Johansson(kl. 16:10:26): En av biskopens viktigaste uppgifter är att viga präster och diakoner. Detta kommer jag att ägna mycket tid. Träffa präst- och diakonkandidater och finnas tillgänglig för dem. En biskop ska också uppmuntra och stödja i församlingarna.

Astrid R(kl. 15:16:35): Varför tror du att många i dag uppfattar frikyrkorna som mer muntra och positiva än Svenska Kyrkan?

Jan-Olof Johansson(kl. 16:12:39): Jag är inte helt säker på att det är som du säger men det kan finnas fördomar om att det är tråkigt i kyrkan. Går man väl dit kan man säkert bli positivt överraskad. Välkommen!!

Humanist(kl. 16:10:51): Har inte kyrkan spelat ut sin roll i samhället nu när det finns svar på nästan alla frågor.

Jan-Olof Johansson(kl. 16:14:27): Nej, det tror jag inte. Med tanke på alla de kontakter vi har i kyrkan tycks det va så. Sedan är det väl så att det är många frågor som vi inte har svar på.

Humanist(kl. 16:12:01): Om du blev helt allsmäktig och fick förändra en sak totalt inom hela Svenska kyrkan, stort som smått, vad skulle det då vara.

Jan-Olof Johansson(kl. 16:15:27): Bevare mig väl, allsmäktig vill jag inte bli. Jag tror på att kraften att förändra ligger i att man gör det tillsammans,

Elof Sundin(kl. 16:12:10): Vad tror du är Svenska kyrkans största utmaning?

Jan-Olof Johansson(kl. 16:17:17): En stor, kan den största, är att skapa gemenskap i församlingarna som är befriande, upprättande och öppen.

Gabriel(kl. 15:50:34): Hur ska ni göra för att inte fler ska gå ur Svenska kyrkan?

Jan-Olof Johansson(kl. 16:22:28): Ett varmt och öppet bemötande är viktigt och skapa delaktighet i våra församlingar. Förkunnelse och gudstjänster måste kännas angeläget och adekvat för oss som människor idag. Men några enkla lösningar tror jag inte finns men förhållningssättet mot varandra är så betydelsefullt.

pippi(kl. 16:00:59): Hur tänker kyrkan arbeta för att inte tappa fler medlemmar? Hur kan barn-ungdomsverksamheten utvecklas?

Jan-Olof Johansson(kl. 16:24:48): Barn- och ungdomar måste få vara med och forma verksamheten och även va med och bestämma. MIljön i församlingarna ska göras så öppen som möjligt för barn och ungdomar.

Josefin Lilja(kl. 16:02:01): Ditt valspråk är Glädje åt folket - vad gör dig glad?

Jan-Olof Johansson(kl. 16:26:14): Det som gör mig glad är att vara tillsammans med andra. Jag blir också glad när folk stöttar varandra och gör det bra för varandra.

Petrus(kl. 16:05:38): Har inte kyrkan och dess budskap förvanskats en hel del längs vägen från Getsemane

Jan-Olof Johansson(kl. 16:27:39): Bibeln, evangeliet måste tolkas i varje tid. Frågan är alltid vad evangeliet säger och gör med oss idag.

Josefin Lilja(kl. 16:06:02): Vad är Växjö stifts största styrka?

Jan-Olof Johansson(kl. 16:28:24): Att det är ett stift med stort engagemang och många goda och fina traditioner och en vilja att vara kyrka idag.

Josefin Lilja(kl. 16:15:32): Gillar du att använda dig av sociala medier, som exempelvis en chatt?

Jan-Olof Johansson(kl. 16:29:32): Det är första gången jag chattar och det är ganska kul. Kyrkan ska va där människor finns och därför tycker jag att kyrkan ska finnas på sociala medier.

Josefin Lilja(kl. 16:16:29): Hur har din frikyrkliga uppväxt påverkat dig?

Jan-Olof Johansson(kl. 16:30:20): På många sätt. Där fick jag min tro. Sången och musiken.

Elof Sundin(kl. 16:16:54): Om du inte får säga en biblisk person, vem är då din största förebild?

Jan-Olof Johansson(kl. 16:32:06): Många personer har påverkat mig Och många ser jag upp till men jag kan inte peka ut någon speciell. Det är nog så att jag har olika förebilder i olika situationer och i olika tider.

Undrande(kl. 16:17:21): Det finns en amerikansk tv-show som heter Actors studio, där avslutas alltid med exaklt samma fråga. Jag vill ställa samma till dig. Vad vill du att S.t Per skall säga till dig när du kommer till pärleporten?

Jan-Olof Johansson(kl. 16:32:47): Välkommen!

tuffe(kl. 16:31:30): Det verkar som om chatten dog. Men jag frågar ändå: Hur känns det inför söndag. Och är du nervös eller bara förväntansfull??

Jan-Olof Johansson(kl. 16:35:38): Jag är förväntansfull och tror det kommer att bli stort och mäktigt. Tycker det är fantastiskt att få börja ett nytt jobb på det sättet.

Alexander(kl. 16:18:30): Facebook, twitter och andra socialamedier i alla ära men den personliga kontakten med kyrkan känns viktigare än någonsin i vårt allt kallare samhälle, tycker jag. Vad tycker du?

Jan-Olof Johansson(kl. 16:36:29): Håller med dig men det ena behöver inte utesluta det andra. Sociala medier är ett sätt att umgås och mötas och det blir konstigt om inte kyrkan finns med där.

Jan-Olof Johansson(kl. 16:38:14): Tack till alla som har varit med! Välkomna till våra kyrkor! Hej då!