Kronoberg

Nytt parti i Kronoberg

Kronoberg Artikeln publicerades
Ett 25-tal medlemmar var med när LPO startade regionförbund i länet.
Foto:Privat
Ett 25-tal medlemmar var med när LPO startade regionförbund i länet.

Landsbygdspartiet oberoende (LPO) etablerar sig i Kronoberg län.

De siktar nu på flera mandat efter valet 2018.

Sedan valet 2014 har Landsbygdspartiet oberoende mandat i Uppvidinge kommunfullmäktige. Nu siktar partiet ännu högre och riktar sin sitt fokus på regionfullmäktige och flera av länets kommuner.

Nyligen startades ett regionförbund och partiets viktigaste fråga är situationen på landsbygden. Något de tycker att andra makthavare har tappat.

– Vi vill ha ett jämlikt samhälle, var man än bor och var man än kommer i från. Vi vill ha bra infrastruktur och bra offentliga inrättningar även på landsbygden och i mindre kommuner, säger Ulrika Brandt från LPO.

– Mycket av det saknas i dag. Jag bor själv i Uråsa i Växjö kommun och det är lite krångligt med bussar och sådant, fortsätter hon.

Det svenska självbestämmandet står högt upp på partiets agenda.

– Vi vill självklart värna om den svenska landsbygden och det svenska självbestämmandet. Vi vill arbeta mer med närproducerade, svenska produkter och vi vill bygga ut jordbruk och svensk industri.

Betyder det att ni motsätter er ett medlemskap med EU?

– Ja vi är EU-kristiska. På riksnivå vill vårt parti gå ut ur EU, men på länsnivå är mer kritiska. Det viktiga är att makten flyttas från Bryssel till Sverige, inte minst när det gäller jordbruksfrågor.

Partiet finns i dag över hela landet och tanken är att ta mandat i flera länskommuner efter valet.

– Nu satsar vi på Växjö, Tingsryd och Alvesta. Sen hoppas vi på att nå medlemmar från andra kommuner nu när vi har fått till stånd ett regionförbund.