Kronoberg

Polisen sprängde fickstöldsliga

Kronoberg Artikeln publicerades

Polisen har sprängt en liga specialiserad på fickstölder som opererat på en rad orter i Sverige och utomlands. Det handlar om ett 20-tal brott – bland annat en uppmärksammad fickstöld på Ica Supermarket i Lessebo.

– De har rest runt i Sverige och begått brott under flera månaders tid. Framför allt har fickstölderna inriktats mot äldre personer, säger kommissarie Ulf Wilsson på polisen i Kronobergs län.
Två rumänska män, 42 respektive 56 år gamla, har häktats vid tingsrätten i Borås för en rad grova stölder och fler kan vara inblandade. 56-åringen erkände allt han anklagades för under häktningsförhandlingen medan kamraten förnekade brott.
Männen misstänks även för liknande brottslighet i Norge och Danmark. Åklagare i Danmark förbereder en nordisk arresteringsorder.
Det är polisens framgångsrika Circa-grupp i Västra Götaland som avslöjat ligan med hjälp av övervakningsfilmer från en rad butiker. Circa, central investigation related to crime aliens, centrala gruppen för utlänningsrelaterade brott.
De båda nu häktade männen greps i Borås sedan väktare sett en fickstöld i en butik. Polisen larmades och lyckades en stund senare gripa ficktjuvarna, därefter har härvan rullats upp.
Ofta har ficktjuvarna opererat i olika livsmedels­butikers kassa­köer och sett vilken kod kunden slagit. Sedan har en medhjälpare tagit plånboken från kundens väska medan denne packat sina varor, kort därefter har pengar tagits ut med de stulna betalkorten.
Fickstölden på Ica-butiken i Lessebo skedde helt öppet vid frukt- och grönsaksdisken i början av oktober. På övervakningsbilder syns att en av männen först knäppte upp en kunds handväska innan tjuven någon minut senare åter närmade sig kunden och stal plånboken.
Ficktjuvarnas byte i Lessebo blev en plånbok som innehöll 1500 kronor i kontanter, körkort och betalkort.
– Jag kände att de rörde sig runt mig, men jag märkte aldrig att de var i handväskan. De var ju så jäkla flinka i fingrarna, har den utsatta kunden tidigare berättat för Smålandsposten.
– Redan för någon månad sedan fick vi reda på att Circa-gruppens utredare hade samma personer som var i Lessebo på övervakningsfilmer vid andra fickstölder. Men då var männen inte identifierade, berättar Ulf Wilsson.