Annons
Nyheter

Rar trio i älgskogen

I ett myrområde norr om Växjö ligger tre små älgar. De är bara ett dygn gamla och något bland älgar så ovanligt som trillingar. Modern heter 4408 och är en älgko som i forskningens tjänst bär omkring på en GPS-sändare. Fadern är okänd.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2011
Foto: 

– Det är mycket ovanligt med trillingfödslar hos älg. Jag har aldrig sett trillingkalvar i verkligheten tidigare. Någon gång har jag sett bild på en älgko som gått och betat med tre kalvar som dock varit ganska stora, säger Anders Hågeryd vars hela vuxna liv kretsat kring vilt.

Den överraskande synen av trillingarna som låg och tog igen sig i ett fuktigt skogsparti upptäcktes i onsdags när han som lokalt ansvarig för forskningsprojektet Sydälg var ute för att smyga på en älgko som misstänktes ha kalvat. I sällskap hade han den kamerautrustade doktoranden Alexandra Haydn från Sveriges Lantbruksuniversitet som kunde fånga det sällsynta motivet på bild.

Annons

– Kalvarna var jämnstora och fina, till synes välmående. Även modern mår väl. Hon flydde visserligen undan en stund när vi närmade oss, men vi hörde att hon återvände till platsen när vi retirerade. Däremot är fadern okänd, säger Anders Hågeryd.

Det här var årets första kalvning bland de 12 älgkor som ännu bär på sändare under det tredje och sista året av forskningsprojektet Sydälg i de norra delarna av Växjö kommun.

De märkta älgarna ska lära oss mer om de sydsvenska älgarnas vanor. Det har visat sig att tidigare sanningar i läroböckerna inte riktigt stämt eftersom är kunskaperna enbart baserats på hur skogens konung beter sig i landets norra delar.

En avvikelse är att sydliga älgar kan kalva betydligt tidigare än vad man trott. Trillingfödseln uppskattades ha skett den 10 maj var årets första som dagen efter följdes upp med att en annan forskningsälg födde tvillingar.

– Fast första kalvningen var senare i år. I fjol inträffade den redan den 3 maj och 2009 föddes premiärkalven den 4 maj. Varför det blev en vecka senare i år är svårt att veta, men det kan ha att göra med att brunsten var senare 2010, säger Anders Hågeryd.

Att det i år blivit fem nya älgar på två kalvningar ser han som en slump.

– Andra kor kommer att föda enkelkalvar och någon ko lär inte kalva alls, det brukar jämna ut sig, säger Anders Hågeryd som kan följa forskningsälgarna i nutid.

– När jag ser på datorn att en ko stått still ett par dagar så här års kan det misstänkas att hon kalvat. Då plockar jag in koordinaterna via GPS sch pejlar in djurets frekvens. Sedan är det bara att smyg ut, förklarar han.

Chansen att hitta nyfödda trillingkalvar fler gånger är dock minimal även om forskningsprojektet skulle hitta sponsorer för en fortsättning.

Sydälg som stöttas av skogsbolag, Skogstyrelsen och Älgskadefondsföreningen har kommit in på sluttampen.

– Det har gett väldigt mycket ny kunskap och förhoppningen är att hitta sponsorer till en fortsättning så att nya älgkar kan märkas och följas, säger Anders Hågeryd.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons