Kronoberg

Snöovädret drar bort

Kronoberg Artikeln publicerades
Snöovädret orsakade riktigt halt väglag.
Foto:Jens Nielsen
Snöovädret orsakade riktigt halt väglag.

Snöovädret med hårda vindar som dragit över länet är nu på väg bort. SMHI har tagit bort den klass 2-varning som utfärdats. Men nya snöbyar kan vara på väg sent i natt.

Kronobergarna har tagit alla varningar på allvar. Trots att kombinationen snöfall och hårdvind gjorde att det var rejält halt på onsdagseftermiddagen rapporteras endast ett fåtal olyckor, ingen med allvarliga personskador.

I Markaryd körde en lastbil i diket och stoppar vid 15-tiden all trafik på riksväg 15.

– Nu har snön slutat falla här i Markaryd så nu börjar det nog regna istället. Det blir slabbigt till kvällen och vi får hoppas att folk tar det lugnt i trafiken, sa insatsledaren Juha Luukkonen från Markaryds räddningstjänst i eftermiddags till Smålandsposten.

I Åseda rådde också svår halka. Personbilen kom österifrån på Älhult-Åsedavägen och råkat ut för både dålig sikt och mycket halt väglag enligt Smålandspostens reporter på plats. Föraren tappade kontrollen över bilen och kraschade med en lyktstolpe. En person fördes till sjukhus med vad som uppges vara lindriga skador.

Under eftermiddagen körde också en bil av vägen på väg 126 utanför Moheda. Inga personskador rapporteras.

Sammanlagt kom sex olyckor till polisens kännedom under hela onsdagsdygnet, men ingen med kända personskador.

Lagom till lunch började snön falla ymnigt över Västra Kronoberg och klass 2 varningen från SMHI bestod fram till 20-tiden på kvällen.

SMHI varnade för blötsnö i kombination med starka sydliga vindar som i vindbyarna kunde nå upp till 20 meter per sekund. Totalt räknade SMHI med att det skulle falla 10-15 centimeter snö under eftermiddagen och kvällen.

Vädret utvecklade sig ungefär som SMHI förväntat sig.

– Ja, det var välprognostiserat både när det gäller vind och snö, sammanfattar meteorolog Eva Strandberg.

Vid 20-tiden på kvällen upphörde SMHI:s varningar. Snöfallet har nu börjat avta och temperaturen röra sig mot plus.

– Det kommer mild luft som följer på det besvärliga snövädret. Senare i natt kan det klarna upp och då kan temperaturen falla igen. Därför kan det bli en ny omgång med snö på torsdagsmorgonen, uppger Eva Strandberg, SMHI.

Kronoberg verkar också klara sig undan strömavbrott. Endast något enstaka hushåll rapporteras utan ström. Däremot har Blekinge och Kalmar drabbats betydligt hårdare. Där var drygt 5000 hushåll utan ström vid 17-tiden på onsdagen. Ölandsbron stängdes av under eftermiddagen.