Kronoberg

Trafikpoliser bötfällde insatsstyrkans chaufför

Kronoberg Artikeln publicerades

Dagarna efter terrorattentatet i Paris var poliser från Insatsstyrka Syd på väg från Växjö till Malmö - men stoppades för fortkörning och har nu åtalats.

Det var trafikpoliser i Ryssby som tyckte att insatsstyrkan utmärkte sig när chauffören körde om de civila trafikpolisernas fordon liksom andra bilister.

”En mätning av hastigheten påbörjades med det Trip Trac-system som vårt fordon är utrustat med. Mätningen pågick under knappt fyra kilometer och gav en genomsnittshastighet på 121,9 km/h”, konstaterar trafikpoliserna i sin anmälan.

Gällande hastighetsbegränsning på vägavsnittet på riksväg 25 i Ryssby är 100 km/h. I förhör har den erfarne polismannen från insatsstyrkan medgivit de faktiska omständigheterna, men förnekat brott. Han anser att resan till Malmö ska betraktas som brådskande yrkesutövning och det ska nu prövas av Växjö tingsrätt.

Fortkörningen skedde fyra dagar efter terrordådet i Paris och enbart ett par dagar innan Säpo höjde hotbildsnivån. Då sattes insatsstyrkan i högsta beredskap, har polismannen framhållit.

Den aktuella dagen fanns alla tjänstgörande poliser från insatsstyrkan i Växjö för att utbilda förhandlare. På vägen till Växjö diskuterade poliserna att det inte var optimalt att lägga en utbildning i Växjö under rådande omständigheter i världen.

Det var när insatsstyrkan snabbt skulle ta sig hem igen som fortkörningen inträffade. I förhör berättade polismannen att han är medveten om att han körde för fort, men att det berodde på att det inte fanns någon insatsberedskap kvar i Malmö.