Kultur & Nöje

Anton Zetterholm i succémusikal

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Anton Zetterholm fortsätter att erövra Tyskland. Denna gång gör han den manliga huvudrollen i den kända musikalen Wicked.

24-årige Anton Zetterholmfrån Växjö blev känd för den tyska publiken när han för drygt två år blev den manliga vinnaren i en tv-sänd musikaltävling. En vinst som gav honom huvudrollen i en tysk uppsättning av Disneys Tarzan, med musik av Phil Collins. Musikalen spelades i ett och ett halvt år och blev Anton Zetterholms stora genombrott.
– Att få rollen som Tarzan var otroligt roligt, och jag trodde ärligt talat inte att jag skulle kunna toppa det.
Därför, menar Anton, känns det ännu mer fantastiskt att han nu fått den manliga huvudrollen som prinsen Fiyero i succémusikalen Wicked. En föreställning som på torsdag har premiär i den tyska staden Oberhausen som ligger i Ruhrområdet, cirka tre mil norr om Düsseldorf.
– Tidigare har musikalen spelats i bland annat Stuttgart. När den nu sätts upp i Oberhausen blir det lite som en nypremiär där jag alltså har en av huvudrollerna, förklarar Anton Zetterholm.
Det är heller ingen liten produktion det handlar om.
– Totalt handlar det om en kostnad på ungefär 200 miljoner svenska kronor.
Vad det gäller tyskan har Anton fått jobba en del på sådant som uttal.
– Jag kan ju säga att jag inte haft så stor nytta av Fagrabäckskolans tysklektioner när det gäller min musikalkarriär, säger han och skrattar.

Inför rollensom den välutbildade prinsen Fiyero i Wicked har han därför fått en del undervisning för att få det att låta riktigt bra.
– Men att spela musikal går ändå an, då lär man ju in vad man ska säga utantill. Det är värre att sitta i tv och bli intervjuad. I sådana sammanhang måste man ju kunna improvisera och vara spontan. Det är mycket svårare.
Å andra sidan har Anton fått en hel del övning på sista tiden. Tiden innan premiären har nämligen varit fylld av olika tv-framträdanden.
– De senaste tre veckorna har jag gjort promotion i tv flera timmar om dagen.
Vad det gäller framtiden hoppas Anton givetvis på att premiären av Wicked ska gå bra.
– Det känns väldigt spännande.

Att han harblivit ett stort namn inom musikalvärlden i Tyskland är också något som han är både glad och tacksam över.
– Inom musikalvärlden är givetvis Broadway störst, men sedan slåss London och Tyskland om andraplatsen.
Därför har han heller inga planer på att inom den närmaste framtiden göra något framträdande här hemma.
– Nej, det är mer min lillasyster Kajsa Zetterholm som gör Växjö nu. Hon är dansare och jag tror att hon ska vara med i Växjörevyn i år igen.

Fotnot:Ännu en känd musikalartist från Växjö är aktuell som Fiyero. John Martin Bengtsson gör rollen på Det Ny Teater i Köpenhamn med premiär i januari 2011.