Kultur & Nöje

Årets fem bästa deckare

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Lars Kepler: Eldvittnet
Efter en tveksam start är Lars Keplers serie om Joona Linna nu bland det bästa på den svenska deckarscenen. Eldvittnet är spännande, välskriven, smart och väldigt blodig.

Arne Dahl: Viskleken
Arne Dahl inleder ny samhällstillvänd polisromanserie där nya Europolpoliser blandas med gamla bekantingar från A-gruppen. Habil och årsbäst enligt Svenska deckarakademin.

Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt: Lärjungen
Psykologen Sebastian Bergman är kanske den mest osympatiska deckarkaraktären just nu och Lärjungen en av de bästa svenska seriemördarromanerna någonsin.

Sissel-Jo Gazan: Dinosauriens fjädrar
Sissel Jo-Gazan är ny trevlig bekantskap med intressanta karaktärer och en komplex, välskriven berättelse i dansk universitetsmiljö. Dessutom med unik mordmetod, känsliga läsare varnas!

Jussi Adler-Olsen: Flaskpost från P
Äntligen översätts Jussi Adler-Olsen till svenska! Flaskpost från P är en klurig dansk polisroman för den som tycker de svenska börjar bli för lika. Innehåller allt från seriemördare till schizofrena detektiver, dessutom med en humoristisk twist.

Årets överraskning
Karin Alfredsson: Pojken i hiss 54
Alfredsson skriver initierat och angeläget, men ofta lite tråkigt. Denna gång har hon dock åstadkommit en spännande deckare om kvinnors situation i Dubai och Pakistan.

Ser fram emot mest 2012
Mest spännande inför 2012 är att se vad Lars Kepler hittar på. Dessutom är jag nyfiken på vad David Fincher åstadkommit med Stieg Larssons Män som hatar kvinnor, men det avslöjas redan i år – filmpremiär den här veckan!

Kerstin Bergman