Kultur & Nöje

Dags att snöra åt dansskorna

Kultur & Nöje

De är ett band. Eller en klubb. Ett musikkollektiv, kanske. Klart är i alla fall att den 17-hövdade ensemblen Club Killers skickar åtta av sina medlemmar till Kafé de luxe på lördag för en svettig och dansant natt. Vem den hemliga gästen är yppas dock inte ett ord om.

Artikeln publicerades 15 juli 2010.

De har kallats en institution i Stockholms nattliv. I åtta år har de intagit Stockholms klubbar, nu som ett fast inslag en gång i månaden på Hornstull Strand, med sitt "tillstånd", som trombonisten och sångaren Viktor Brobacke uttrycker det.

– Det är en slags mytologi som vi skapat. Vi är lite som ett sound också. Karibisk dansmusik, ska, reggae, rocksteady, jazz, calypso och rhythm n blues, räknar han upp.

Spelar gör de i alla fall, både på scen och i DJ-bås. Egna låtar eller andras. Gänget har blivit extra känt för att alltid ha en hemlig gäst med sig. Håkan Hellström, Robyn, Titiyo, José González, Howlin' Pelle och Miss Li är några av artisterna som fått vara med och överraska publiken.

– Vi är ett eget sound, men vi tar ofta gästernas låtar och gör om till vår egen form. Vi tillhör ju den gamla klassiska dansorkesterskolan, där man spelar örhängen.
Anna Maria Espinosa började som gästartist, men är nu stående medlem i bandet. När vi ringer upp henne för en intervju blir hon jätteglad, trots att hon befinner sig i Malmö och inte alls på en scen i Växjö i helgen – affischerna till trots. Ett missförstånd inom bandet, förklarar Viktor Brobacke. Vem som får följa med som hemlig gäst på lördag är han däremot mer tyst om.

– Jag håller på att jaga nu. Det är mycket bättre reklam att inte säga vem som kommer. Då har folk inte några förutfattade meningar heller, de blir glatt överraskade istället.

Samtliga sjutton medlemmar i gruppen jobbar med musik på andra sätt, Brobacke spelade själv med Moneybrother när projektet drog igång, så därför är det svårt att få loss allihop till ett gästspel som morgondagens. Trummisen Anders Hernestam är på vägarna med Winnerbäck. En åtta man stark trupp har man i alla fall fått ihop. Viktor Brobacke menar att det är en konstart i sig att lösa det logistiska.

– Det är faktiskt det, en del av konstverket. Folk bor i olika städer, har barn och hundar, spelar i andra saker. Men när vi har ett fast datum varje månad på klubben så funkar det.

Om man fortfarande inte känner sig klokare på vad ni är för ena efter att ha läst det här, vad ska man förvänta sig då?
– Man ska inte förvänta sig någonting. Man ska komma med gott humör, gott sinne och ha dansskorna hårt åtsnörda.

Club Killers, Kafé de luxe, lördag.