Kultur & Nöje

Den smutsiga hudvården

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

I Badskumt berättar journalisten Katarina Johansson om gifterna som gör oss rena och fräscha. I slutet av förra året vann hon Sveriges konsumentpris Blåslampan för boken och nyligen släpptes den som pocket. I kväll föreläser hon på Växjö stadsbibliotek.

– Jag fick rätt mycket respons när den kom ut. Det var många tidningar som hörde av sig. Jag googlade och hittade bloggar som är inne i miljösvängen som diskuterade den och som gav en hel del konkreta tips, säger Katarina Johansson.


BADSKUMT kom ut för nästan exakt ett år sedan och lyfter fram kosmetika och hudvårdsprodukter som används i vårt vardagliga liv. Produkter som, enligt boken, i många fall innehåller giftiga och miljöfarliga ämnen som är allergiframkallande och kan skada vårt DNA.
– Jag reagerar på alla saker som finns för barn. Det finns parfymvarianter för treåringar och våtservetter. Det finns badskum för barn och krämer som har glitter och det marknadsförs på ett sätt så att barn ska reagera, säger hon.
Enligt Katarina finns det dansk forskning som visar att flickor kommer allt tidigare i puberteten och att allt fler pojkar föds med missbildade könsorgan.
– Det kan bero på hormonstimulerande ämnen som kommer utifrån. Man kan misstänka att det finns en koppling. Man utsätts inte för en kemikalie utan av flera åt gången och man måste försöka att minimera den mängden, säger hon.


KATARINA berättar att vi dagligen gör av med 110 ton av kosmetika och hudvårdsprodukter och en del av dem vet inte reningsverken hur de ska behandla. Därmed kommer giftiga ämnen ut i naturen.
– Det jag ifrågasätter är om vi verkligen behöver alla dessa produkterna? säger Katarina Johansson.
Inget företag har hört av sig angående boken och velat ändra i sina produkter eller kritisera innehållet. Däremot har en branschorganisation fört fram sina åsikter.
– Kemtekniska förbundet la ut en fyra sidor lång text där de utgick från boken. Men det märktes att de inte hade läst hela. De försökte att komplicera och de hade bara läst de sista sidorna. De betonade att allting var säkert, säger hon.


KATARINA blev inte förvånad när kritiken kom.
– Det var väl väntat. De vill väl skydda sina medlemmar och förringa och dämpa ner.
Katarina kan bli frustrerad när det inte händer mer inom området. Samtidigt känner hon att det är viktigt att föra information vidare.
– När man möter människor och berättar så kan de förändra sina inköp. Jag hoppas att det leder till något större. Det är tungrott, men genom att uppmärksamma konsumenter så kan de sätta tryck på politikerna. Det är svårt att se några snabba resultat, men det är en bra början att göra konsumenterna medvetna.