Annons
Nyheter

Det våras för hemslöjden

Nästa år är det 100 år sedan Hemslöjden i Kronoberg bildades. För att fira bjuder man nu in slöjdare och hantverkare till något som ska bli utställningen Händer som skapar på Smålands museum.
Nyheter • Publicerad 24 november 2014
Hemslöjdskonsulenterna Magnus Eriksson och Monica Modig Rauden uppmanar alla kronobergare att bidra till Hem­slöjden i Kronobergs 100-årsjubileum nästa år.
Hemslöjdskonsulenterna Magnus Eriksson och Monica Modig Rauden uppmanar alla kronobergare att bidra till Hem­slöjden i Kronobergs 100-årsjubileum nästa år.Foto: Filip Sjöfors

Hemslöjd är något som verkligen är på G. Det konstaterar hemslöjdskonsulenterna Monica Modig Rauden och Magnus Eriksson i Växjö. Just nu pågår insamling till utställningen Händer som skapar och som ska visas från maj till augusti nästa år på Smålands museum. I dagsläget har omkring 200 slöjdare, hantverkare och konstnärer anmält sitt deltagande, men Monica Modig Rauden och Magnus Eriksson hoppas på runt en 500 på vernissagedagen.

–?Många jobbar med sina händer i många olika material. Det märks och syns och det vi kallar hemslöjd har förändrats. Titta inte minst på alla tv-program och bloggar som finns om hantverk, säger Monica Modig Rauden.

Annons

–?Det finns en del nya material i slöjd- och hantverksbranschen. Till exempel är det vanligt med flätning och med återbruk. Dessutom har många ungdomar fått upp ögonen för hemslöjd. Ett miljötänk om att få hantverket att överleva, säger Magnus Eriksson.

Monica Modig Rauden kallar det för allmän­begåvning och menar att för 20 år sedan specialiserade sig slöjdaren på en sak. I dag skapar slöjdaren inom olika områden och olika material och gör till sig själv. Som hemslöjdskonsulent vet hon att det finns många fler utövare än vad man tror. Därför är det rimligt att tro att 500 personer kommer att delta i det kollektiva verket på Smålands museum för att fira hemslöjdens 100 år i Kronobergs län. Hemslöjden i Sverige fyller 102.

– Med utställningen vill vi engagera slöjdare och konstnärer, för ur bredden kommer spetsen och många är också intresserade av att lära sig att slöjda. Vi vill att slöjdare från hela länet deltar, säger Monica Modig Rauden.

–?Tanken är att alla deltagare får en given ram. Att alla utgår från samma format för att gestalta sitt verk. Det finns två olika att välja på: Ett tittskåp som en låda, eller en pinne, att hänga sitt verk i. På så sätt kommer inte utställningen att spreta åt alla håll utan det finns en röd tråd, säger Magnus Eriksson.

I både tittskåpet och med pinnen kan man jobba i vilket material som helst. Det är upp till den som skapar. Enda kravet är att skaparen har gjort verket själv. Annars kallas det inte hemslöjd.

–?Till nästa höst delas sedan utställningen upp i åtta delar så att varje kommun i länet får ”sin” utställning, utom Växjö som haft hela, säger Monica Modig Rauden.

Inom hemslöjden är man mån om att samarbeta och resultatet av det är att gränsen mellan hemslöjd, konsthantverk och konst på senare tid suddats ut. Den som vill får vara med.

Hemslöjd är viktigt menar de båda hemslöjdskonsulenterna. Dels för att det är hälsofrämjande att jobba med sina händer. Dels för att hemslöjd innebär ett miljötänk, att bevara, ta vara på material att göra saker av.

–?Att slöjda ger också en gemenskap, säger Monica Modig Rauden.

–?Vi kommer också att visa fyra filmer om hemslöjd, olika infallsvinklar på varför man håller på med hantverk, säger Magnus Eriksson.

Annons

Att filmerna är fyra beror på hemslöjdens fyra element:

?Miljötänket – hållbar utveckling.

Gemenkapen – utbytet med andra slöjdare.

Hälsan – man mår bra av att skapa och att jobba med händerna.

Tillfredsställelse – att träna sina sinnen och att öva på att bli bättre.

–?Det finns säkert fler områden, men de här var intressanta att göra film kring, säger Monica Modig Rauden.

Med utställningen vill vi engagera slöjdare och konstnärer, för ur bredden kommer spetsen.

Händer som skapar heter utställningen som firar att Hemslöjden i Kronoberg fyller 100 år nästa år.

Just nu pågår arbetet med att få slöjdare, konsthantverkare och konstnärer att delta. Målet är att 500 personer har gjort något verk efter följande riktlinjer:

Alternativ 1: Varje deltagare får en låda med måtten 400x400x160 mm. I lådan exponerar man sin produkt, som kan bestå av flera delar.

Alternativ 2: Varje deltagare får en pinne med måtten 30x30x800 mm. På pinnen kan man hänga sin produkt med en maxlängd/höjd på 1 600 mm.

Utställningen pågår den 9 maj–23 augusti 2015 på Smålands museum.

Marie Fransson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons