Kultur & Nöje

Drömbokhandeln

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Jag gillar att läsa, framför allt romaner. Jag gillar att läsa om andra människor som läser –det är enkel matematik –det blir dubbelt så roligt då. Om boken är en roman som handlar om böcker, om människor som älskar litteratur, och som dessutom öppnar världens bästa bokhandel –ja då kan förutsättningarna för en lycklig lässtund knappast bli bättre.

Men det behöver inte bli bra för det. Språket, stilen, gestaltningen, karaktärerna, intrigen –många är beståndsdelarna som ska fungera var och en för sig och dessutom tillsammans.
Men den franska författaren Laurence Cossé får till allt på ett så där härligt bokfrossigt sätt så jag hamnar i bokslukaråldern igen och bara vill läsa läsa läsa. En bok av en litteraturälskare, om litteraturälskare, för litteraturälskare. Laurence Cossé slår ett underhållande, kärleksfullt och vasst slag för GOD litteratur. Modigt värre. Kanske lite mindre modigt i Frankrike än vad det skulle varit i Sverige.
Hon gör det genom att låta sina huvudpersoner Van och Francesca tillsammans öppna en riktig drömbokhandel. Drömbokhandel –hurdå? Jo, en bokhandel som specialiserar sig på bara bra romaner, inget annat. Det är en härlig känga åt en bokbransch som spottar ur sig snabbskrivna böcker av kända författare, där försäljningssiffror är det enda som räknas och där nästa bara marknadsföringen styr vad människor köper och läser. Det är underbart att läsa. ”Alla i dag är överens om att det ges ut för många ointressanta böcker. Ett fenomen som i våra ögon är en psykisk förorening om som vi helt enkelt säger stopp till. Vägra förorenas psykiskt. Fram för frisk luft.”
I drömbokhandeln som heter Au bon roman, säljs bara bra romaner och bokhandeln blir en formidabel succé. Folk har längtat efter en kunnig boklåda med ett genomtänkt urval av gammalt och nytt, där det enda kriteriet är att det ska vara bra, riktigt bra.
Men bokhandeln väcker starka känslor av hat. Au bon roman trakasseras, hotas. Och min egen fantasi om att öppna just en sådan bokhandel krackelerar sakta under läsningen. För det första känner jag ingen miljardär villig att satsa allt i litteraturens tjänst.
I romanen ryms högst aktuella och samtidigt eviga, diskussioner om kvalitet. Vad är en bra roman, vad särskiljer den från en dålig? Laurence Cossé väver stiligt ihop frågorna om estetik, kvalitet och kritik med en deckarintrig och får även med två bitterljuva skildringar av kärlekens komplexitet.
Boktips, många fina, får man såklart också. Jag ska öppna mina olästa antikvariatsexemplar av Stendahls Rött och svart till att börja med. Föredömligt nog, och i den här boken alldeles självklart, finns en utförlig lista över alla nämnda böcker och författare.


Läs också: Shakespeare and company av Sylvia Beach om en annan, men högst verklig, drömbokhandel i Paris.