Kultur & Nöje

Eugen Ruge: Den tid då ljuset avtar – roman om en familj

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Eugen Ruge.
Foto:Privat
Eugen Ruge.

Eugen Ruges debutroman ”Den tid då ljuset avtar” är en beundransvärd och skickligt genomförd episk familjeroman, skriver Thomas Kjellgren.

Den tid då ljuset avtar – roman om en familj

Författare: Eugen Ruge

Översättning: Aimée Delblanc

Förlag: Nilsson förlag

Samtidigt som vi följer familjen Umnitzers liv genom fyra generationer så löper skildringen av ett östtyskt samhälles politiska uppbyggnad och gradvisa upplösning som en röd tråd genom allting.

När ljuset från den socialistiska utopin avtar så ser vi hur bräcklig och utlämnad människan är. Livsvalen krymper också om man inte alltid själv är medveten om det. Familjens tidigare idealister och uppburna byråkrater går alltmer in i demensens dimmor. Någon försvann redan i Stalins Gulag. Den självdestruktive Alexander får sin cancerdom och flyr till väst.

Där har ni några av livsrörelserna i berättelsen som även har ett självbiografiskt stoff som klangbotten. Tidspendeln slår mellan åren 1952 och 2001, med 1989 som det självklara navet.

Ruges medvetna sätt att komponera sin berättelse, där han låter växlande synvinklar och upplevelser skildra en och samma händelse, skapar ett konturskarpt djup åt hela skildringen. Språket låter han stundtals bli kärvt och korthugget, men samtidigt bärs det av en fin, ironisk skärpa. Romanen blir naturligtvis en skildring fylld av melankoliska smärtpunkter men här finns samtidigt alltid en nödvändig, humoristisk distans.

Det här är en vital och spänstigt gestaltad familjekrönika. Det är för övrigt mer rättvisande att jämföra den med Uwe Tellkamps ”Tornet” än att kalla den ”Den stora DDR-Buddenbrocksromanen” .