Kultur & Nöje

Fredrik Lindström: Evolutionen och jag kommer inte överens

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Trender styr hårt, det gäller även litteraturen. Sedan några år tillbaka toppas listorna av deckare och självbekännelseböcker. Lyriken däremot sitter hårt inne. Vad gör ett förlag då som vill ge ut dikter av en populär person? Bokförlaget Atlantis kör med falsk marknadsföring och försöker inbilla sina presumtiva köpare/läsare att det rör sig om något annat än vad det egentligen är. Alltså får Fredrik Lindströms diktsamling Evolutionen och jag kommer inte överens, underrubriken Bekännelser och på annan plats kallas det tankebok. Allt för att inte skrämma iväg eventuellt diktskygga.
Vi har fått lära oss att evolutionen är inriktad på överlevnad och reproduktion. Vi ska föröka oss och efter det har vi gjort vårt enligt evolutionen. Uppdraget är utfört. Men vi vill ju mer än så med våra liv. Idag har självförverkligandet hög prioritet. Därför konfronterar Lindström evolutionen och undrar över meningen med det hela. Hans tankar om vad som är ett bra liv krockar med evolutionens. Han vill inte bara vara en farkost för generna.

Så funderar han kring vårt ursprung och människans utveckling och längs med vägen driver han med oss, sig själv och företeelser som vi känner igen. Liksom i sin förra diktsamling Jag är en sån som bara vill ligga med dig handlar det om hur vi lever, våra drömmar och minnen. Och även om dikter inte är det forum där vi vanligtvis möter Lindström så känner jag väl igen honom. Hans röst hörs bakom raderna och hans personlighet slår igenom vare sig han framträder som komiker, folkbildare, författare, programledare eller poet. Som person på scenen eller i tv tar han mycket plats, men som skribent är hans ton lågmäld, fast ändå underhållande. Han kryddar ofta sina dikter med oväntade volter som i Drömvåning där han skriver om sin ständiga jakt på en ny bostad.

Hur ska jag kunna
hitta en lägenhet
när jag egentligen
vill bo i en fransk film
..........
Mäklaren bara stirrar på mej,
han har inget alls
i den vägen
men undrar om jag inte
är intresserad av en fräsch fyra
med högt läge
och terrass.

Har den lyckligt slut?
Varje dag?

Det vet han inte,
men stammarna är bytta.

Så förlaget hade inte behövt vara så ängsligt. Lindström är ett säljande namn och Evolutionen... är värd sin publik. Det är inte originellt eller märkvärdigt, men roligt, charmigt och underfundigt. Fast dikter är det lik förbaskat.
Eva Dandanelle