Kultur & Nöje

Gëzim har slutat anpassa sig

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Hans låt Trigger har visats mer en halv miljon gånger på Youtube, ligger i topp tio hos polska radiostationer och har börjat spelas i USA, Australien och England. I en av Kosovos största radiokanaler har den utsetts till veckans hitvarning.

Gëzim Gashi från Alvesta är i Göteborg och jobbar med nya låtar som det är meningen att han ska släppa under våren. Upprinnelsen till succén med Trigger förklarar han såhär:
-I dag görs mycket house och popmusik som inte säger något. Jag ville göra en låt som man kan relatera till och som jag kan stå för.
Budskapet i låten beskriver han som att den man skulle ta en kula för, i slutändan är den som skjuter dig. Men för honom handlar det mycket om relationen till musiken och de motgångar han stött på.
-Man gör mycket för musiken utan att få något tillbaka. Musikindustrin är ett spel, ofta med fokus på fel saker. Jag har försökt anpassa mig förut men jag tycker att man ska vara sig själv, det är viktigt. Ändå har jag känt att jag nästan förlorat mig själv i en musikstil som inte är jag, och plötsligt undrat "vad håller jag på med?".
För tre månader sedan spelade Gëzim själv in låten Trigger och lade ut den på nätet. Ett filmbolag i Kosovo hörde snart av sig och ville göra en officiell musikvideo. Inspelningen pågick i fem dagar, 16 timmar om dagen. I samband med hans vistelse där nere blev också tidningarna nyfikna och började skriva om honom. Ett polskt skivbolag hörde av sig och i november blev han dagens artist i svenska P3.
Hade du väntat dig detta?
-Nej. När vi släppte videon tänkte jag att det skulle vara coolt om den visades på MTV, men att det aldrig skulle hända. Nu visas den på polska MTV. Efter en vecka hade den 100 000 visningar på Youtube.
Gëzim har hållit på med musik hela livet och skaffat sig kontakter under tiden. Han har inlett ett samarbete med producenten Boy Rekless som jobbat med flertalet stora artister.
-Vi pratar på Skype nästan varje dag, han är min mentor när det gäller USA-karriären. Han har skrivit några låtar åt mig också, bland annat en som först var tänkt till Jason Derulo. Men som jag fick i stället.
Det händer mycket nu, så mycket att Gëzim knappt hunnit fatta det själv. Det finns inte mycket tid att reflektera över det som skett i princip över en natt. Nu är Gëzim också knuten till ett svenskt skivbolag och ett i Kosovo. Det är tack vare sociala medier och människor som sprider och tipsar om hans musik som han är där han är i dag.
-2010 skrev jag en låt, My girl, som jag inser i dag inte alls var jag. Den passar inte mig. Men jag tror att man måste göra misstag för att hitta sig själv. Och nu förstår jag varför ingen tog till sig min musik då. Det är svårt att få andra att känna något, när jag inte gör det själv. Men när jag gör soul och RnB, då tänker jag inte, då bara gör jag.
I dag är han mer självsäker, vet vad han vill och hoppar inte på några erbjudanden utan att tänka efter. Han vet att han har rätt folk omkring sig för att kunna ta sig an resten av Europa och USA.
– Jag vill satsa på musik som folk känner igen sig i, att vara en förebild och den som aldrig gav upp. Jag tror att många föds med talangen, men det är få som föds med den vilja som krävs. Jag vill detta. Jag kommer att riskera nästan allt för musiken. Och jag är glad att jag har en familj som stöttar mig att satsa på min dröm, säger Gëzim Gashi.