Kultur & nöje

Invigningen av Pissed Elin dröjer

Konststråk Artikeln publicerades
Pissed Elin av Sara Möller fick flest röster i den sjätte etappen av Växjö Art Site. Pissed Elin är en tre meter hög skulptur i målad aluminium på en sockel. Verket är tillägnat författaren Elin Wägner och hennes viktiga avtryck i historien.
Foto:Per-Erik Sandeback
Pissed Elin av Sara Möller fick flest röster i den sjätte etappen av Växjö Art Site. Pissed Elin är en tre meter hög skulptur i målad aluminium på en sockel. Verket är tillägnat författaren Elin Wägner och hennes viktiga avtryck i historien.

I elfte timmen har anhöriga till Elin Wägner hört av sig med synpunkter om konstverket Pissed Elin av Sara Möller. Därmed skjuts invigningen av det sjätte konstverket i Växjö Art Site upp.

Redan i december förra året blev det klart att Pissed Elin av Växjöbördiga Sara Möller vunnit omröstningen om nästa konstverk i Växjö Art Site – konststråket runt Växjösjön. Sedan dess har debatten böljat fram och tillbaka bland annat i Smålandspostens spalter.

Nu har Elin Wägner-sällskapet fått en skrivelse från Anna, Eva och Maria Wägner som skarpt ifrågasätter verket. De tre är systrar och deras far var brorson till Elin Wägner och växte upp hos henne på Lilla Björka i Berg. "Oavsett tycke och smak är denna staty helt enkelt bedrövlig som representant för Elin Wägner …" heter det bland annat.

– Elin var inte arg. Hon använde inte några hårda ord utan mjukt och försiktigt malde hon fram sina åsikter. Konstverket stämmer inte med henne, säger Eva Wägner.

Ingen av de tre systrarna visste något om konstverket förrän Elin Wägner-sällskapet nyligen uppmärksammade dem på det.

– Sällskapet bad oss om hjälp. Det är fult och vi tycker inte om namnet. Det är inte i hennes anda. Naturligtvis har en konstnär sin frihet, men hon kanske skulle tänkt sig för lite.

Eva Wägner säger att det mejlats en del mellan systrarna och sällskapet i ämnet.

– Vi är lite förbannade och tycker att en staty ska vara snygg, men det blir nog en staty ändå. Den på Sankt Eriksplan i Stockholm är också ful. Hon ser ut som en blandning mellan en groda, en apa, en dvärg och ett troll, säger Eva Wägner.

Ann-Margreth Willebrand är ordförande i Elin Wägner-sällskapet och säger att sällskapet helst vill lägga ner debatten.

– Vår styrelse har varit emot Pissed Elin hela tiden och vi ville egentligen inte ha någon debatt i tidningen alls. Vi är emot namnet och det har vi bett Sara Möller ändra. Pissed är så fel. Och att hon står och kissar tycker inte jag är särskilt kul. Vi har ofta kontakt med Elin Wägners släktingar. Det måste vi ha eftersom det inte gått 70 år sedan hon dog än, så det är vi som frågat vad de tycker.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande i Växjö, Eva Johansson (C), pratar om ett vakuum.

– Vi väntar med invigningen för de anhöriga är inte nöjda. Konstnären och kultur- och konstchefen Nicolas Hansson ska träffa dem, så vi avvaktar den diskussionen.

Just när anhöriga hör av sig är det känsligt, säger Eva Johansson. Och hon tycker att det är bra att allmänheten reagerar och tycker till om offentliga utsmyckningar. Den senaste konstdebatten rörde statyn Med handväskan som vapen av Susanna Arwin som stoppades.

– De anhöriga har en viktig funktion, men man måste också tänka på hur konstnären ställer sig, säger Eva Johansson.

Konstnären Sara Möller är inte orolig för att hennes verk skulle kunna stoppas. Någon träff med anhöriga säger hon ingenting om.

– Pissed Elin sätts upp nästa vecka så vi är i sluttampen. Så klart har jag lyssnat på och reflekterat över vad folk säger, men debatten har pågått under så lång tid nu så jag försöker att hålla distans till den. Pissed Elin är mitt förslag som en jury valt ut så det kommer att bli bra. Allt ska vara godkänt högre upp. Det blir invigning snart, men jag kan inte säga exakt datum ännu.

Fakta

Växjö Art Site

Pissed Elin av Sara Möller blir det sjätte konstverket i Växjö Art Site runt Växjösjön.

De övriga är: Durus & Mollis av Monika Gora (2008), Spegelbollen av Inges Idee (2010), Drinking tree av Anna Karin Arvidsson (2011), in the shade of the sun av Roland Persson (2012), och Alla är av Torbjörn Johansson (2015).

Visa mer...