Kultur & Nöje

Lena Sjöberg: Cirkusloppor på luffen

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Smuggellådor med rom, vassa klackar, ringlande köer och akrobatiska nummer avlöser varandra i Lena Sjöbergs nya bok.

Cirkusloppor på luffen heter den och berättar med rim och dramatik om livet för en liten och en stor.

Spelplatsen är Madrid. Där har lopporna slagit sig ner efter en lång resa. De stretchar mellan nio och halv tolv, slumrar på kafé under siestan, äter lunchrester och spenderar kvällarna med att jonglera på Circus Vaudeville. De har en både mysig och spännande vardag, men en dag händer något hemskt som ställer allting på ända.

Sjöberg kommer ursprungligen från Sandviken, men är numera bosatt i småländska Mörtfors. Där, i en nedlagd tandläkarmottagning, har hon sin ateljé där hon skriver och illustrerar. Som författare debuterade hon 2005, då hon utkom med både Hurman hittar en skatt och De är sötast när de sover. 2010 Augustnominerades hon för Tänk om..., en bilderbok som hon året därpå tilldelades Elsa Beskow-plaketten för.

Berättelsen om lopporna slingrar sig taktfast fram med bunden vers som fängslar med sin melodi. I grunden finns ett du-tilltal. Det är den stora loppan som talar till den lilla, men alltmedan skeendet utvecklas sugs läsaren in i loppornas roller. Man blir en del av succén, och det är då det fasansfulla händer. ”En liten gnista bara”, skriver Sjöberg, ”Från en osläckt cigarill / Och plötsligt finns det inget kvar / Av Cirkus Vaudeville”.

Eldhavet är dramatiskt, men lite dovare färgsatt än de inledande ljusa och lustfyllda scenerna från den varma staden. Men de charmiga figurerna, som karaktäriseras med små detaljer och finurliga gester, söker sig vidare. Och varje uppslag överraskar. Sidorna fullkomligt exploderar av härligt drömska miljöer, skarpa perspektiv och känslosvallande färgsammansättningar.

Cirkusloppor på luffen är en festlig äventyrsbok, men också en fin skildring av närhet och omsorg när det kör ihop sig – och hur pirrande världen faktiskt kan öppna sig just då. Välkomponerat och lekfullt, med roliga blinkningar även till vuxna högläsare.