Kultur & Nöje

Lokalförankringen är viktig i Gustavs musik

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Gustav Sandstedt nöjde sig inte med att bara lägga ut sin musik på nätet för lyssnarna, som så många andra i dag. Han startade ett helt skivbolag, Sound driven society rec, när han ändå var i gång.

Det var förra året som idén blev verklighet.
– Jag tänkte att jag likaväl kan göra ett helt paraply när jag ändå är i gång, ett label, i stället för bara en Facebooksida eller liknande, berättar Gustav.

Han gör alltifrån skivomslag till inspelning, jobbar mycket med grafisk design och webb, och har arbetat med artister som Bullet, The Scams, Dynamite och Liny Wood. Det nystartade bolaget har han vid sidan av sitt vardagliga jobb på en reklambyrå i Växjö.
– Jag är en sådan som gillar att ha hundra projekt samtidigt. Bolaget är på ideell basis, ett gör-det-själv-bolag, säger han.

Gustav har spelati band sedan 1990-talet. Då var det mest punk men för det tappade han intresset och började i stället göra instrumental elektronisk musik. Ett steg han inte tycker var så långt att ta.
– Jag har alltid varit ganska bred. All musik har sin charm. Innan dess var jag hårdrockare, liksom.

Han har släppt två egenproducerade ep och jobbar på en tredje. I början gjorde Gustav musik på sitt playstation men i dag kan han jobba via sin telefon. Musiken säljer han via internetbaserade Bandcamp.

På Sound driven societyåterfinns Gustavs egna musikprojekt Fähund. Uppvuxen i Växjö är han noga med att behålla en koppling till Småland i sitt arbete.
– Jag försöker alltid vara lokalförankrad. Jag gör ofta miljöinspelningar i bilen eller ute i skogen, så kallade field recordings. Sedan fotograferar jag mycket och alla bilder som jag använder på hemsida och liknande är tagna i Växjötrakten.

Gustav har hållit på med musik och skapande sedan han var liten så det går helt enkelt inte att sluta.
– I grund och botten gör jag det för min egen del. Det är ett sätt att få utlopp för kreativiteten, säger Gustav.

Enkelheteni elektronisk musik tilltalar honom. Det är ofta en person som gör musiken, det handlar inte om en massa olika viljor eller något stort bolag som också ska ha en åsikt. Gustav är självlärd och tror att det i många fall kan vara en bra förutsättning för skapandet.
– Jag vill härja fritt utan ramar, där slumpen får styra lite, säger Gustav.

Den fort framskridande tekniken ser Gustav bara positivt på. Han är inte rädd för konkurrens i cyberspace där alla kan dela sin musik i dag, utan menar att det skapar mångfald. Men är det inte på gott och ont?

– Förut stannade mycket bra musik i sovrummet eller i källaren. I dag kan alla skapa musik och alla spelar på samma nivå. Det finns fler kanaler och det är lättare att starta bolag. Jag tror bara att det är på gott faktiskt, säger Gustav.