Kultur & Nöje

Lotta Olsson: Mitt bland stjärnor

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Bilderboken ”Mitt bland stjärnor” är inget mindre än en magisk skapelseberättelse. En bok som verkligen inbjuder till många läsningar, tycker Eva Wahlström.

Mitt bland stjärnor

Text: Lotta Olsson

Bild: Olof Landström

Förlag: Lilla Piratförlaget

”Mitt bland stjärnor” är ett lyckat första bilderbokssamarbete mellan poeten Lotta Olsson och illustratören Olof Landström. Det är ett slags skapelseberättelse som blandar djupaste filosofi med glada knorrar i ord och bild. Bokens första uppslag ger orden hela bilduppslaget, som om ordet kom först och bilden senare:

”Rymden rymmer allt i världen.

Mycket mörk och väldig är den.

Natten råder överallt.

Allt är stort och tyst och kallt.”

Sedan växer stjärnor och planeter och vi får en bild av hela Big bang. Allt stiger upp ur en explosion av vatten och blåa kaskader och då:

”Djup i oceanens strömmar

drömdes någons första drömmar.

Bara där – men efter hand

ville några upp på land.”

Det är en mycket finstämd bilderbok som på ett härligt vis svänger mellan högt och lågt, precis som livet självt. Det jag bland annat tycker så mycket om i boken är att den berättar, men aldrig blir övertydlig. Fantasin, ordleken, de finurliga rimmen och bildskapandet låter läsaren få fortsätta att tänka själv. Tänk om det var precis så här det är och var! Det är i ärlighetens namn inte så ofta jag genast vill läsa om en recensionsbok, men den här har jag läst om och om igen – av ren och skär lust och förtjusning!

Landströms lite dova akvareller är så följsamma gentemot texten. Han varierar ett slags ytmässigt måleri med djupeffekter. Bilderna har konturer av blyerts eller tusch vilket gör att man upplever dem som livfulla trots att illustratören ibland tycks hålla tillbaka sig själv. Men de är aldrig osjälvständiga eller insmickrande. Till ett bilduppslag med texten:

”I sin stia bökar grisen.

Räven raskar över isen,

till sin lya någonstans.

Loppor hoppar i hans svans”

Här iscensätts på ena sidan ett fönster där man bara ser en grisrumpa, medan räven raskar bestämt över sin is klara is och lopporna får man själv föreställa sig.

Från det stora universum stiger det fantastiska och lilla livet upp. Där myllrar bilduppslaget av ungar i magar och ägg och:

”Plötsligt är det dags: de lämnar

ägg och mage. Världen rämnar!

Plötsligt föd de, och vad sker?

Världen vidgas ännu mer.”

Här möts det stora rymdäventyret med ungar och mammor av alla de slag. Att födas är det stora undret, och med den insikten får återigen texten sista ordet:

”Vi – mörka rymden bor vi.

Somligt vet vi, mycket tror vi.

Allt som föds är alltid först.

Alla värld är alltid störst.”

Fakta

Lotta Olsson

Författaren Lotta Olsson debuterade 1994 med sonettsamlingen ”Skuggor och speglingar. Därefter har hon skrivit får både barn och vuxna. Illustratören Olof Landström har en diger bilderbokslista med sig in i detta nya samarbete. Hans bilder kan sägas kännetecknas av en både mild och ömsom uppsluppen humor. 

Visa mer...