Kultur & Nöje

Närkontakt med ljud och ljus

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Folk står och väntar i en mörk park. Tittar sig runt, gnuggar vantförsedda händer. Förväntan ligger i luften när andedräkten blir rök.

Folk står och väntar i en mörk park. Tittar sig runt, gnuggar vantförsedda händer. Förväntan ligger i luften när andedräkten blir rök. Så startar det. Ballonger lyses upp i alla världens färger i takt med musiken som flödar ur högtalarna. Blinkar, slocknar, förändras. En utomjordisk upplevelse.
– Vi ville ha något roligt utomhus. Något som kan binda ihop aktiviteterna i stan, säger Peter Johansson, kultursekreterare på Växjö kommun.
I år blir det premiär för ljus- och ljudinstallation på Kulturnatten och Peter Johansson berättar att de länge velat ha någon punkt i programmet med ljus.
– Det är väl nu, sista helgen i januari, vi behöver ljus allra mest, säger han och fortsätter:
– Men det är inte så enkelt att hitta något som funkar. Det finns många snygga ljusinstallationer som lyser upp hus eller stora byggnader, men ofta är det omständigt och väldigt dyrt.
Nu har de hittat företaget Zeppelinare som tidigare gjort installationer till bland annat ljus- och musikfestivaler runt om i Sverige och Närkontakt, som installationen heter, har bara visats en gång tidigare, i Lomma. Installationen i Teaterparken följs av en elddansföreställning av Momo Jord och Lut Karindotter.