Kultur & Nöje

Ny biografi om Lena Nyman – radikal och hyllad av alla

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Under senare år dominerade bilden av skådespelaren Lena Nyman som en kommersiell artist. Men kulturjournalisten Annika Perssons Lena Nyman är den radikala unga kvinna som under 1960-talet ifrågasatte allt och hyllades av alla. I kväll kommer Annika Persson till Växjö stadsbibliotek för att prata om sin Lena Nyman-biografi.

Skådespelaren Lena Nyman (född 1944) gick bort för knappt tre år sedan och tidigare i år publicerades hennes biografi Jag vill ju vara fri av kulturjournalisten Annika Persson.
Annika Persson är född 1968 – året som kommit att bli sinnebilden för uppror. Samma år spelade Lena Nyman i Jag är nyfiken – blå, Vilgot Sjömans andra skandalfilm med den då 24-åriga skådespelaren.
– Där i ligger mitt hjärta i Lena Nymans historia, kring den radikala 1960-tals-Lena Nyman. Som ville ifrågasätta allting – konsten, livet, politiken, berättar Annika Persson.
Samtidigt finns en väldigt annorlunda bild av Lena Nyman – 1980-talets, då hemmascenen var privatteatern Maxim och hon spelade i filmkomedier. Skillnaderna mellan bilderna utgjorde ett mysterium som Annika Persson ville undersöka.

Lena Nyman sattesi teaterskola som 6-åring. Debuten på Kungliga operan i Stockholm gjorde hon som 8-åring, medan första filmhuvudrollen var i Farligt löfte som 11-åring. Efter skolan åkte Lena Nyman ofta till radio- eller tv-huset för att spela in, berättar Annika Persson.
– Efter skandalfilmerna på 1960-talet med Vilgot Sjöman får hon jobb på Dramaten. Hon gör Brechts Tolvskillingsoperan 1969 i regi av Alf Sjöberg där han tar henne till en bärande roll, Polly. Hon har varit sexbruden och skandalbruden. Plötsligt står hon på Sveriges nationalscen. En recensent skriver att Lena Nyman kanske till och med är ett större geni än Sjöberg, som på den tiden var jämförbar med Ingmar Bergman, berättar Annika Persson.

Men med samma kraftsom Lena Nyman brann som konstnär var hon självdestruktiv. I offentligenheten blev det känt att hon var alkoholist 1987, men missbruket började långt innan dess. Det var starkt kopplat till yrkesvillkoren och påbörjades när hon bantade för en roll, vilket ledde till tablettmissbruk.
Lena Nyman efterlämnade en mängd brev, dagböcker, anteckningsblock och fotografier. Hon skrev hela livet, en sida som är i stort sett okänd, menar Annika Persson. Om det hon läser och det hon ser på scen, om konst och litteratur. Om killar och om hur hon mår.
Lena Nyman försökte skriva sina memoarer, men nådde aldrig ända fram. Det fanns ambitioner att även skriva romaner och pjäser, men om hon försökte så finns i alla fall inga spår kvar.
– Jag tror aldrig hon lyckades åstadkomma det. Jag tror att man behöver mer sittfläsk och själsfrid än vad Lena Nyman hade för att få texter färdiga, säger Annika Persson.