Kultur & nöje

Så ska Måns vinna Eurovision-finalen

ESC (TT) Artikeln publicerades
"Skippa den gråa jumpern och visa upp superkroppen som alla vill se". Ola Salo, som deltog i ESC 2007 med The Ark, tror sig veta vad Måns måste göra för att vinna hela tävlingen.
Foto:Alastair Grant
"Skippa den gråa jumpern och visa upp superkroppen som alla vill se". Ola Salo, som deltog i ESC 2007 med The Ark, tror sig veta vad Måns måste göra för att vinna hela tävlingen.

I kväll är det dags för Måns Zelmerlöw att spela hjälte i Eurovision Song Contest i Wien. Vi bad ett gäng ESC-veteraner att ge sina bästa tips.

- Skippa den gråa jumpern och visa upp superkroppen alla vill se, säger Ola Salo och skrattar.

Var väl förberedd, prata inte politik och försök tänka bort alla miljontals tittare. När tidigare Eurovision-deltagare tipsar om hur Måns Zelmerlöw ska nå toppen i Wien är huvudspåret att ta djupa andetag. Att tävla i Eurovision är en speciell situation och det finns inget utrymme över för vare sig nervositet eller fladdrigt fokus.

Ola Salo och hans The Ark tog sig till Eurovision Song Contest i Helsingfors 2007, där bandet hamnade på en 18:e plats med låten The worrying kind.

– Härom natten drömde jag faktiskt om Måns framträdande. Då gick det inte så bra, han hade bestämt sig för att spela elgitarr och trasslade in sig i alla kablar, säger Salo och fortsätter:

– Så mitt bästa tips är att – förutom att byta kläder – skippa gitarr och köra på som han har gjort. Numret är bländande och jag tror att han vinner alltihop.

Malena Ernman, som representerade Sverige i ESC 2009 med La voix, menar att Måns ska vara avslappnad inför uppgiften.

- Det är en svår tävling eftersom att den är på blodigt allvar samtidigt som den inte betyder någonting i sig. Man måste komma ihåg att målgången oftast inte är på själva eventet, utan långt tidigare eller senare. ESC är en enda stor hbtq-fest och vad den festen kommer att göra med din karriär behöver inte alltid avgöras i tävlingen, säger hon.

En av de mer erfarna i ESC-gardet är Charlotte Perrelli. 1999 vann hon hela tävlingen med Take me to your heaven, och nio år senare var hon tillbaka med låten Hero.

Hon beskriver stämningen som "stimmig och stressig" men också full av glädje och förväntan.

– Ha kul och försök njuta av äventyret. Var väl förberedd, som med alla jobb, andas lugnt och försök glömma alla miljoner som tittar, tipsar hon.

Även veteranen Roger Pontare är inne på samma spår:

- Han bör hålla sig ifrån media, hålla sig avskärmad och vara sig själv så mycket som möjligt. Gör ansiktsbehandlingar och ta en riktigt bra thaimassage, uppmanar han Måns.