Kultur & Nöje

Stopp på vägen mot Fårö

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

En regissör från Kanada som gjort Sverige till sitt nya hemland och som beundrar Ingmar Bergman. När han gör film om en road trip kan det bara sluta på en plats – Fårö. Men längs med vägen slank det även in en scen från bilkyrkogården på Kyrkö mosse.

Bilkyrkogården på Kyrkö mosse har sett många besökare från när och fjärran, men mer internationellt än i torsdags lär det dröja innan det blir. Då anlände ett filmteam under ledning av den kanadensisk-iranske regissören och manusförfattaren Rouzbeh Noori. Medarbetarna kommer från Kanada, USA, Australien, Ungern, Tyskland och Sverige.
Independentfilmen The philosopher king handlar om två bröder som åker på en road trip genom södra Sverige med slutdestination Fårö. De har glidit isär, men under resans gång återfinner de varandra.
– Idén till filmen uppstod under en road trip som jag och min fru gjorde i fjol. Som filmmakare och filmälskare är jag en stor beundrare av Ingmar Bergman och jag ville åka till Fårö.
Han tycker att vägen i Sverige fyller en annan funktion än i Nord­amerika. Där använder en vägen för att komma bort, medan en i Sverige kommer närmre landet, människorna och platsens historia. De bägge har kommit så pass nära att de bestämt sig för att flytta till Sverige permanent.
Teamet filmar under tre veckor och har bland annat gjort scener i Malmö och på Kullaberg vid Lars Vilks konstverk Nimis. Från början innehöll manuskriptet ingen scen som utspelar sig på bilkyrkogården utanför Ryd. Men en fotointresserad vän till Rouzbeh Noori hittade bilder från bilkyrkogården på ett nätforum. När hon skulle resa dit så följde Rouzbeh Noori med och han blev så inspirerad att han skrev en helt ny scen.
Filmteamets tre svenska medarbetare kommer alla från Kronoberg. Det är Kristofer Carlsson, produktionsassistent, Annie Sjöberg, linjeproducent, och Oskar Nordmark, el­assistent, som kommer från Braås, Hovmantorp respektive Växjö.
– Jag gör allt som behövs för att inspelningen ska flyta på. Sedan dokumenterar jag allting med foto och film, bakom kulisserna, berättar Kristofer Carlsson:
– Annie är produktionsledare och Oskar hjälper ljussättaren att koppla in ljus och bära kablar.
Filmen söker just nu gräsrotsfinansiering via sajten Indiegogo och det är tänkt att The philosopher king ska visas på filmfestivaler för att sedan släppas på dvd och digitalt. Premiärdatum är ännu oklart.