Kultur & Nöje

Sveriges kramigaste festival

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Kritiker av reggae brukar säga att all reggae låter likadan. Det är sant på samma sätt som det är sant att all hårdrock, disco och opera låter likadant. Det vill säga inte alls.

På festivalen Säljerot i Säljeryd spelade i helgen sammanlagt 20 band från olika håll. På lördagskvällen spelade bland annat skånska Ursprunget som spelar tung reggae som publiken dansar till. Det är fest både på scen och framför. Alla ler och dansar - oavsett om de står, sitter eller ligger och oavsett om de befinner sig på scen eller i publiken. Låt det läka blir höjdpunkten på konserten. Längst fram i bandet står Hanna Edmundsson som sjunger och Marcus Jarnhäll som toastar. Musiken har en modern och bitvis nästan rockig framtoning och energin är påtaglig.

Hugo den fete & Milega Band spelar traditionell rootsreggae och musiken är skönt tillbakalutad. Till och med sången är tillbakalutad. Hugo låter som en barnprogramledare som mjukt förklarar för ett gäng femåringar varför det är dumt att slåss. Snälla mot varandra handlar just om att vi måste vara snälla mot varandra.  Hugos texter handlar om att leva ett renare liv närmare rötterna. En sån dag handlar om att ta sig närmare naturen och vill man göra det har man kommit rätt i Säljeryd. Däremot är inte Hugo fullt så fet - och verkar väldigt blyg - som man skulle kunna tro. Bandet däremot består av sammanlagt åtta personer, varav två blåsare. Publiken gungar med i rytmerna. Och basen är så fet att det skorrar hela vägen till Älmeboda.

På tal om att vara snälla mot varandra. Atmosfären på området är väldigt vänlig och det kan möjligtvis vara Sveriges kramigaste festival. Och på campingen kan man bli väckt av en kossa eller två om man vill. Om man inte vill blir man troligen väckt av dem ändå.

På lördagseftermiddagen är det bara fem grader varmare i Kingston än i Växjö. Å andra sidan säger prognosen regn över Jamaica, så det kanske jämnar ut sig. Tack förresten för den relevanta informationen, kära internet. Men när solen går ner i Säljeryd blir det märkbart kallt for oss som valt shorts. Då kan man värma sig vid den öppna elden eller dansa sig varm. De flesta väljer att dansa. Det är roligare.

De två mest uppmärksammande reggaeartisterna i Sverige just nu är förmodligen Syster Sol och Kapten Röd, men bakom dem finns många på gräsrotsnivå som spelar utanför den kommersiella radions intresse. Den lilla yxan jobbar fortfarande på att fälla det stora trädet. Och vad mer kan man begära av en sommarkväll än musikglädje, dans och myggor?

OLA CLAESSON