Kultur & Nöje

Tempohöjning för Sveriges ur-rockare

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Pugh Rogefeldt har spelat nästan oavbrutet sedan albumdebuten 1969, även om det inte alltid synts och hörts. Men efter Så mycket bättre höjs turnétempot rejält. Det råder Pugh-feber.

-Det blev ju rätt så upphajpat. Uppmärksamheten kring min person har blivit större. Jag känner mig stolt när jag tittar på turnéplanen – ända från Luleå till Ystad. Mer än så här orkar vi inte med, skrattar han.
Han har alltid haft med sig gamla låtar på turnéerna, så även till Växjö i helgen. Den här gången plockar han upp ytterligare några som han inte spelat på ett kvarts sekel, inspirerad av Miss Lis version av hans Här kommer natten från 1969 som hon framförde i ovan nämnda tv-program. Han har inga problem att sjunga låtarna, även om de är nästan 45 år gamla.
När Pugh Rogefeldt emellanåt försvinner från radarn är det inte för att han tar en paus från musiken, utan snarare för att tidningars och tv:s intresse dalar.
-Jag har väl några hobbyintressen, men det är låtskrivare och artist jag är. Det är det jag kan, inget annat, berättar han rättframt.
Sedan många år tillbaka bor han på Gotland tillsammans med familjen. Men musiklivet på ön pågår till stor del vid sidan av Pugh Rogefeldt. Han har fullt upp med sitt eget skapande och spelande.
-Jag försöker hjälpa till och ställa upp när jag kan, men jag är inte anställd av kommunen på kultursidan.
Har de frågat?
-Nä, inte än, skrattar han.
Under våren ger Pugh Rogefeldt ut boken 73 - Från Stora gatan 51 till Hog Farm. "En livsberättelse, memoarer låter lite för tungt för mig." Den handlar om uppväxten i Västerås och de första kontakterna med musiken. Om varför han började spela och om hans funderingar under tonåren. 1973 spelades skivan Bolla och rulla in.
-Jag drog ett streck där. Jag hade nog tänkt skriva ända fram till nu, men det blev lite för mycket. 1973 var lite av en vändpunkt både för mig och för svensk rockpublik. Jag betraktar det som året som intresset för svensk rockmusik slog igenom.
Innehåller boken saker vi inte känner till om dig?
-Det finns en hel del, tror jag. Jag har inte berättat så mycket om mig själv, mina familjeförhållanden och så vidare.
Med boken följer en skiva där han tolkar sina favoritlåtar från uppväxten på svenska. Bland annat Ray Charles-låten Mess around och Everly brothers Bye bye love. "De kom när jag var en liten plutt. Det var den första musik jag hörde."
Men allt handlar inte om gammal musik. Så snart turnén är klar i slutet av mars ser han fram emot att gå in i studion tillsammans med turnékollegorna bassisten Hasse Tholin och trummisen Micke Lyander.
-Låtarna är färdigskrivna och bara väntar på att bli inspelade.