Kultur & nöje

Veckolångt 350-årsfirande inlett

VÄXJÖ Artikeln publicerades
Växjö stadsbibliotek var välbesök under lördagen. Då inleddes det veckolånga 350-årsjubileet, men utan det planerade dragplåstret - Ebba Witt-Brattström.
Foto:Emelie Olsson
Växjö stadsbibliotek var välbesök under lördagen. Då inleddes det veckolånga 350-årsjubileet, men utan det planerade dragplåstret - Ebba Witt-Brattström.

I helgen inleddes det veckolånga 350-årsjubileet på Växjö stadsbibliotek. Men huvudattraktionen, litteraturvetaren och professorn Ebba Witt-Brattström, dök inte upp.

– Tyvärr har hon fått förhinder. Det är jättetråkigt men ingenting att göra någonting åt, sa bibliotekschef Anna-Karin Axelsson och förklarade, utan att lova något, att förhoppningen är att få dit den välkända litteraturvetaren nu i veckan istället.

I lördags invigde Anna-Karin Axelsson firandet tillsammans kultur- och fritidsnämndens ordförande Eva Johansson (C). Biblioteket var fullt av spända besökare som till att börja med kunde lyssna på skådespelaren Mats Sturesson som läste poesi.

Därefter stod alltså Ebba Witt-Brattström på dagordningen. Hon skulle prata om det fria ordet och litteraturens kraft och många var de besökare som kom strax före den planerade föreläsningen.

– Jag har åkt hit bara för att lyssna på henne. Det fria ordet är ett intressant ämne och jag ville höra vad hon hade att säga om det, sa besökaren Roger Nilsson.

I stället välkomnades besökarna ner till samlingssalen Galaxen för att lyssna till bibliotekarien Allan Nilssons föreläsning om Växjö biblioteks historia. Han berättade bland annat om Wacklinska lånebiblioteket som startades i början av 1850-talet och att det kostade åtta riksdaler att låna böcker under ett års tid. Ytterligare en biblioteksform som fanns i Växjö utanför stifts- och gymnasiebiblioteken var Läsestugan som öppnades år 1903 och drevs av Fabriks- och hantverksföreningen.

Programmet för veckan när 350-årsjubileet firas innehåller allt från utställningar, föreläsningar, musik och bokbord.

OM

Firandet av Växjö biblioteks 350 år

Under 350-årsjubileet, som firas under hela vecka 40, blir det bland annat föreläsningar om släktforskningens rötter och bibliotekets historia. Antikexperten Knut Knutson berättar på onsdag den 5/10 om sitt antikintresse och på fredag den 7/10 kommer kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke till biblioteket.

Visa mer...