Kultur o nöje

Gulligt om kvinnor och män

Kultur o nöje Artikeln publicerades
Billy Crudup, Elle Fanning, Annette Bening, Greta Gerwig och Lucas Jade Zumann i en ovanlig familjekonstellation.
Foto:Scanbox entertainment
Billy Crudup, Elle Fanning, Annette Bening, Greta Gerwig och Lucas Jade Zumann i en ovanlig familjekonstellation.

Alla tiders kvinnor slänger in en kompetent ensemble i en smått ofokuserad dramakomedi, om feminism över generationsgränser och att uppfostra en man utan hjälp från andra män.

Alla tiders kvinnor

Genre:

Premiär:10 mars 2017

I rollerna: Annette Bening, Greta Gerwig, Elle Fanning

Regi: Mike Mills

VISAS PÅ FOLKETS BIO VÄXJÖ

Försök att ignorera den smått missvisande svensköversatta titeln. 20th century women, som den heter på originalspråk, handlar om en särskild tidpunkt i historien där tre kvinnor ur olika generationer skapar olika strategier för att hantera samhällets dåvarande förväntningar, samtidigt som de tillsammans uppfostrar en tonårig pojke.

Vi befinner oss i Santa Barbara 1979 där 15-årige Jamie (Lucas Jade Zumann) växer upp i ett bohemiskt hus tillsammans med sin 55-åriga mamma Dorothea (Annette Bening), 24-åriga punkfotografen Abbie (Greta Gerwig) som flyttat dit från New York, och sin 17-åriga kompis Julie (Elle Fanning).

Dorothea är bitter över sin tillvaro utan man, vilket är bra bränsle för filmens roligaste repliker. "Att undra om man är lycklig är en genväg till att bli deprimerad", säger hon. Annette Bening imponerar alltid, och särskilt här när hon växlar naturligt mellan bitsk självsäkerhet och ängslighet över sitt föräldraskap.

Dorothea är så antiauktoritär att hon uppmuntrar och hjälper Jamie att skolka. Samtidigt försöker hon introducera en manlig förebild i sonens liv. Men den inneboende hippiehantverkaren William och Jamie har ingenting gemensamt, så Dorothea ber till slut Abbie och Julie att hjälpa till att uppfostra Jamie. Abbie, som samtidigt försöker hantera ett besked om livmoderhalscancer, pumpar Jamie full med feministiska idéer och litteratur. Något som gör honom medveten men inte direkt underlättar hans obesvarade kåthet. Psykologdottern Julie, som precis har upptäckt sex, tycker snarare att Jamies yrvakna feminism är oattraktiv.

Alla tiders kvinnor är baserad på regissören Mike Mills egen uppväxt. Filmen blir ett nedslag i en ovanlig familjekonstellation med olika generationers hippier och deras syn på kvinnlig och manligt. Det är snyggt spelat, och välskrivet. Men ibland lite för gulligt och korrekt för att ställa dramat på sin spets.