Kultur o nöje

Robin klar segrare

TT Artikeln publicerades
Robin Bengtsson. Foto: TT
Foto:Claudio Bresciani/TT
Robin Bengtsson. Foto: TT

Robin Bengtsson såg svimfärdig ut när han väntade på att få veta resultatet i Melodifestivalens final.

Efteråt erkänner segraren vidden av sin nervositet:

– Jag bara skrek rakt ut och hoppade. Jag fattade ingenting, säger han till TT

Robin Bengtsson fick sammanlagt 146 poäng av den internationella jurygruppen och tittarnas röster. Men årets vinnare av Melodifestivalen hade inte tid – eller mental styrka – att göra någon huvudräkning under det spännande slutskedet.

– Jag fick mycket poäng av juryn, mycket mer än jag hade väntat mig. Men jag fattade inte vad det betydde att leda med 20 poäng när vi gick in i publikomröstningen, säger Bengtsson.

– Jag var för nervös för att sitta och räkna, så jag förstod inte.

Till SVT säger vinnaren att resultatet kom som en överraskning:

– Jag har inte haft någon segervittring utan har hela tiden trott att Wiktoria eller Nano ska ta hem det. Jag har känt mig bekväm i att inte ha varit en av toppfavoriterna, helt enkelt.

Robin Bengtsson slutade femma i fjol. Men i år räckte det hela vägen. I maj får han ta med sig rullbanden och sina dansare för att göra upp i Eurovision i Kiev.

Årets Melodifestivalfinal har på förhand beskrivits som en av de jämnaste på många år – och det blev som väntat en riktig nagelbitare med förhandstippade favoriter som Wiktoria, Nano och Jon Henrik Fjällgren och Aninia.

Vinnarlåten ”I can’t go on" fick flest röster från den internationella juryn och fick även näst flest poäng – 50 – från tittarrösterna.

En topp 5-placering har varit målet för Robin Bengtsson i årets Melodifestival och han har i veckan beskrivit allt bättre än en femteplats som bonus. Nu blev bonusen bästa tänkbara.

Både Robin Bengtsson och Lisa Ajax ändrade sina låttexter inför finalen i Friends Arena. Ordet "fuck" i olika böjningar har väckt mothugg under Melodifestivalen och f-ordet får inte användas under Eurovision Song Contest. Därför bestämde sig Robin Bengtsson för att byta ut ”fucking” mot ”freaking” i sin låttext.

– Jag har aldrig känt något stort behov av att sjunga "fucking", låten var så när jag fick den. Det var så enkelt att göra bytet, sade Bengtsson efter genrepet.

Linus Brännström/TT

John Alexander Sahlin/TT