Kultur o Nöje

Sakligt, trovärdigt, envist, engagerat

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Wagner berättar även två engagerade polisers historia - Christian Frödén och Mikael Lins.
Foto:Märta Thisner
Wagner berättar även två engagerade polisers historia - Christian Frödén och Mikael Lins.

Skånska journalisten Katia Wagner har en stark förmåga att gå till botten med brännande ämnen. Lena Kvist har läst ”Pojkarna och de ensamma poliserna”.

Pojkarna och de ensamma poliserna

Författare: Katia Wagner

Förlag: Natur & Kultur

Katia Wagner har tidigare skrivit om bland annat nätpedofilen ”Alexandramannen” och om de 800 ensamkommande flyktingbarn som försvunnit i Sverige i ”De förlorade barnen”.

Nu söker hon sanningen om ”Amin”, 12-åringen som hamnade på löpsedlarna när han trycktes ner på golvet av en ordningsvakt på Malmö central. Han är en marockansk pojke som kommit till Sverige eftersom hans familj i kåkstaden utanför Rabat var för fattig för att försörja honom. Amin är ensamkommande men inte alldeles ensam; han har levt ihop med andra barn när han rört sig mellan olika länder i Europa och försörjt sig på stölder och tiggeri.

I boken ”Pojkarna och de ensamma poliserna” är Amin bara en av huvudpersonerna. Pojkarna som lever i någon sorts limbo i Sverige är många: Ahmad, Khaled, Rahman... alla med sin egen historia om utsatthet. Många är marockaner, som inte kan utvisas till Marocko eftersom de är under 18 och inte har familjer som kan ta emot dem. Samtidigt har de inte asylskäl som ger dem permanent uppehållstillstånd och en trygg framtid i Sverige.

Parallellt med berättelsen om pojkarna och deras liv berättar Wagner två mycket speciella och engagerade polisers historia: Christian Frödén och Mikael Lins som är poliser i Stockholm med särskilt ansvar för ensamkommande i city.

Katia Wagner kanske inte är Sveriges största stilist, hon skriver enkelt och funktionellt, men hon är tung när det gäller researchen. Hennes styrka är att hon gör komplicerade skeenden begripliga och berättar om vad som händer efter rubrikerna. Sakligt, trovärdigt, envist, engagerat. All respekt.