Kultur

Aase Berg i ”Bokstavligt talat”

Kultur Artikeln publicerades

Författaren och litteraturkritikern Aase Berg är veckans gäst i Smålandspostens litteraturpodd ”Bokstavligt talat”.

Aase Berg till vänster gästar Marie Magnusson i podden Bokstavligt talat.
Aase Berg till vänster gästar Marie Magnusson i podden Bokstavligt talat.

Aase Berg kan titulera sig både författare, litteraturkritiker, poet och skribent. Några av Smålandspostens läsare kanske känner igen hennes namn bland bokrecensionerna i tidningen. Många priser och stipendium har Aase Berg tagit emot genom åren. Hon började skriva dikter och essäer som ung.

I våras kom hon ut med den ilsket röda romanen ”Haggan”.

Vad är en hagga?

– En hagga är en person som ingen gillar. Äldre kvinna som inte ens är sexig, utan jobbig, äldre och obehaglig. Jag vill reclaima det ordet och den typen av kvinnlighet.

Aase Berg berättar att hon har bestämt sig för att skriva tre böcker om olika kvinnofällor, och "Haggan” är den första. Tre situationer där kvinnor drar det kortaste strået. I första boken handlar det om en kvinna som är älskarinna åt en gift man, förpassad in i tystnad.

– Jag har gett boken temperamentet ilska. Huvudpersonen skulle få ge utlopp för väldigt fula saker. Vara ful som innebörden i ordet hagga är.

Hur har läsare reagerat?

– Kvinnor blir glada, äntligen får de vara arga. Våld och aggressivitet är så accepterat hos män. Jag ville utforska ilska och bitterhet, förbjudna känslor, säger Aase Berg i podden.

Fotnot: Lyssna på hela podden ”Bokstavligt talat” på smp.se/kultur-noje eller på Itunes.