Kultur

Anders Mildner: Ingen sommartorka i valrörelsen

Krönika Artikeln publicerades

Just nu: Dödsskjutningar i Malmö. Donald Trump går till attack mot Tyskland, samtidigt som risken för ett eventuellt handelskrig ser ut att öka. Krisen i Syrien fortsätter, liksom konflikterna i Mellanöstern.

Anders Mildner skriver om valrörelsen ur ett medieperspektiv
Anders Mildner skriver om valrörelsen ur ett medieperspektiv

Inför året Almedalsvecka har valrörelsen gått in i ett än mer intensivt skede. Alla opinionsundersökningar pekar just nu på ett ytterst svårt parlamentariskt läge efter valet. Flera partier kan komma att åka ut ur riksdagen och det finns inga solklara svar på hur det återstående ska bilda regering. Här finns mycket att diskutera. Och som Martin Jönsson pekade på i Dagens Nyheter (19/6), är det rejält knepigt att flera av SVT:s nyhetsfördjupande program checkar ut för sommaren – just precis nu. Agenda har stängt för säsongen och Aktuellt går ner i kortare sändningstid.

Traditionen att sommar innebär ledighet är lång och har genom decennierna påverkat nyhetsflödet väldigt mycket. Den baserades så klart på en tid som delvis var annorlunda: myndigheter, organisationer och företag stängde ner verksamheten och flödet av nyheter minskade omedelbart. Kvar fanns vardagen. Som var just vad de horder av sommarvikarier som strömmade in till redaktionerna fick skildra. Glassätande barn på bild! Barn på sommarlovsaktiviteter som anordnats av kommunen (och som planerats under någon glåmig vecka i februari) på bild! Aldrig i den svenska presshistorien har barnen varit så synliga som under sommaren. Vad mer? Enkäter. Är det varmt? Är det kallt? Hur firar du midsommar? Finns jordgubbar? Finns inte jordgubbar? Och så allt annat som bara råkade passera förbi i den så kallade verkligheten. Den där katten i trädet som brandmannen hjälper ner – och som blivit själva sinnebilden för (nidbilden av) lokaljournalistik, ja, den kom alldeles självklart till under just sommaren.

I dag är verkligheten som bekant annorlunda, även under juni, juli och augusti. Professionella medier präglas visserligen fortfarande av sommarledigheten och ser ofta annorlunda ut än under våren och hösten i både omfång och innehåll. Men på internet och sociala medier tuffar diskussionen på i samma växande takt som tidigare. Vilket gör att diskrepansen mellan journalistik och social diskussion bara blir större och större för varje sommar som går. Här kan man stanna upp och fundera över om det kan vara bra att sommaren får vara just sommar. Om vi inte behöver ta en paus från hetsigheten och den så starka fixeringen vid högröstad politisk samhällsdiskussion. Men det är nog ett val som professionella medier inte längre har råd att göra, om publiken ska finnas kvar till höststarten. För den som ändå vill ha ett lugnare tempo, kan det nog vara värt att njuta av den relativa stillheten de kommande veckorna. Det mesta tyder på att det blir sista året som sommarens nyhetsflöde kommer att skilja sig så markant från resten av året.