Annons

Bokstavligt talat: Pockettips för sommaren

I sista kapitlet innan litteraturpodden ”Bokstavligt talat” tar sommarlov blir det pockettips. Bibliotekarierna Sofie Petersson och Karin Sahlin Häll gästar.
Karin Sahlin Häll har med sig klimatskräck: ”Binas historia” och ”Blå” av Maja Lunde.\n– ”Blå” kom ut förra sommaren när det var så varmt. Det kändes så nära att läsa den just då. Mycket tankeväckande.\nLyssna vidare på podden Bokstavligt talat på www.smp.se/kultur-noje eller Itunes. • Publicerad 21 juni 2019
Bibliotekarierna Sofie Petersson och Karin Sahlin Häll ger sina bästa pockettips för sommaren.
Bibliotekarierna Sofie Petersson och Karin Sahlin Häll ger sina bästa pockettips för sommaren.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Sofie Petersson och Karin Sahlin Häll tycker att semesterläsningen är den bästa läsningen.

– Ska man ut och resa är det smidigt att ha med pocket, säger Karin Sahlin Häll.

Annons

Sofie Petersson tipsar om ”De sista flickorna” av Riley Sager.

– För dig som gillar att få högre puls. Det är en thriller med inslag av skräck. Det är tre tjejer som alla har överlevt tre skilda massmord. Quincy minns inget av det som hänt. Men när en av de andra har hittats död får hon höra. Sam står utanför dörren och vänder upp och ner på hennes liv. Någon är på jakt efter Quincy som vill mörda henne. Det är skräckfilm light, berättar Sofie Petersson.

– Lite skräck är aldrig fel under ljusa sommarnätter!

– Det är två delar av en planerad klimatkvartett. ”Binas historia” varvar tre personer under tre tidsperioder. 1800-tal, 2007, och när bina dött ut- i Kina 2098 med svält och världskrig. Historierna hänger ihop. Det är tungt, men skrivet på ett spännande och lättläst sätt. Man lär sig oerhört mycket. I ”Blå” är torka fokus. Det är 2017 och 2041, med torka i Europa. Många flyr till Norden där det sägs finnas vatten, berättar Karin Sahlin Häll.

Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons