Kultur

Favoritmagasin med generös blandning

Kultur Artikeln publicerades

Bibliotekarien Anneli Backlund vill gärna slå ett slag för tidskriftssamlingen i Älmhult. I Forskning & Framsteg har hon hittat en ny favorit.

Närmare 130 tidskrifter finns på huvudbiblioteket i Älmhult. ”Jag gillar blandningen av korta och långa inslag”, säger Anneli Backlund om populärvetenskapliga magasinet Forskning & Framsteg.
Närmare 130 tidskrifter finns på huvudbiblioteket i Älmhult. ”Jag gillar blandningen av korta och långa inslag”, säger Anneli Backlund om populärvetenskapliga magasinet Forskning & Framsteg.

Närmare 130 titlar finns i tidskriftsavdelningen på Älmhults bibliotek.

– Det senaste numret av de inköpta tidningarna finns alltid tillgängligt för våra besökare, medan tidigare nummer går att låna hem i 14 dagar. Egentligen är läshörnan här perfekt för ett kortare besök, kanske när man väntar på någon som har ett ärende i centrum eller liknande. Då kan det passa bra att slå sig ner här och bläddra lite, säger Anneli Backlund.

Hon har arbetat som skolbibliotekarie och lärde sig då uppskatta många olika tidskrifter, för dess format och innehåll. Inte minst de mer allmänbildande magasinen. Materialet är ju lättillgängligt för elever som exempelvis ska göra något specialarbete. Om någon får en doktorsavhandling eller en annan större lunta i famnen så är det lätt att gå in i väggen, menar hon.

Populärvetenskapliga magasinet Forskning & Framsteg, som kommer ut med tio nummer per år, är en av hennes favoriter.

Vad är bra med Forskning & Framsteg?

– Blandningen av kortare och längre inslag, tycker jag om. Det finns fasta ämnen med vinjetter – människan, teknik, kosmos, nu och då samt miljö är rubriker som återkommer. Dessutom bokrecensioner, nyttiga och allmänbildande webbtips, lite klurigheter för hjärnan och så frågor och svar. Sedan är det alltid några längre och mer djupodlande artiklar i varje nummer.

Har du några exempel?

– Det kan handla om vitt skilda saker. Nyligen läste jag om den fruktade Guineamasken. En otäck parasit som människor får i sig genom dricksvatten och som sedan äter sig igenom tarmväggen. Sedan var det en special inför valåret 2018 där jag bland annat lärde mig att röstandet är ett rätt typiskt gruppbeteende, och att singlar i högre utsträckning drar sig för att gå till valurnorna.

Vad skiljer från exempelvis Illustrerad vetenskap, som ni också erbjuder på samma avdelning i tidskriftshyllan?

– Illustrerad vetenskap har, som det känns, mer fokus på bilder och grafik. Jag tycker att de lite längre artiklarna i Forskning & Framsteg ibland kan vara lite svårare, men det är ändå de som fastnar, som sätter sina spår.

Har ni fått in några nya tidskrifter 2018?

– Vi kollar utlåningsstatistik varje år och så får vi in en del önskemål och ibland byter vi titlar. En ny som vi plockat in nu är Kloka hem. Hem och inredningstidningar är rent generellt populära.

Tidskriften

Forskning & Framsteg

Populärvetenskaplig tidskrift som ges ut av stiftelsen Forskning & Framtid.

Utkommer med tio nummer per år.

Fasta avdelningar: kosmos, miljö, människan, nu & då och teknik.

Visa mer...