Annons

Hédi Frieds barnbok vittnar om nazistlägret

De lyckades få boken klar till Förintelsens minnesdag 27 januari. Hédi Fried skrev om sina egna tragiska upplevelser som flicka. Stina Wirsén illustrerade med en blandning av svärta och drömskt hopp.
bokrecension • Publicerad 24 januari 2019
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Illustratören Stina Wirsén har tolkat Förintelseöverlevaren Hédi Fried berättelse om de egna tragiska barndomsupplevelserna.
Illustratören Stina Wirsén har tolkat Förintelseöverlevaren Hédi Fried berättelse om de egna tragiska barndomsupplevelserna.Foto: Viktor Gårdsäter

Historien om Bodri

Bilderbok

Text: Hédi Fried

Bild: Stina Wirsén

Förlag: Natur & kultur

Oftast går det inte att se någon mening med det lidande människor tillfogar varandra. Men för ett offer kan ändå det som hänt omvandlas till mening, av det skälet att det känns meningsfullt att berätta om det.

Dessutom vill inte gärna den som varit med om något fruktansvärt att någon annan ska behöva uppleva samma sak. I en sådan reaktion kommer det goda hos människan till uttryck.

”Många personer med erfarenhet från nazisternas koncentrationsläger hoppas att deras vittnesmål ska hindra att historien upprepar sig.”
Annons

Med konstateranden av detta slag går det att ringa in den litteratur som befattar sig med för Förintelsen. Många personer med erfarenhet från nazisternas koncentrationsläger hoppas att deras vittnesmål ska hindra att historien upprepar sig.

Till dem hör Hédi Fried, som bland annat skrivit en uppmärksammad trilogi om sina erfarenheter från Bergen-Belsen och Auschwitz. I samarbete med illustratören Stina Wirsén har hon nu gjort en bilderbok i ämnet.

Den heter ”Historien om Bodri” och tar avstamp i författarens tidiga barndom i Sighet, då tillhörande Ungern, numera Rumänien. Till en början råder en närmast prunkande lycka i skildringen, med jämnårig bästis, spännande lekar, trygga föräldrar och lillasyster, samt trogen hund.

”Efter en bild där de två utmärglade flickorna står vid ett taggtrådsstängsel, följer en svit av lyriska illustrationer.”

Som föreläsare om rasism och demokrati världen över har Hédi Fried mött barn och ungdomars reaktioner, vilket inspirerat till bokens upplägg. När en flicka i publiken frågade hur det gick för hunden, var vinkeln given.

Den destruktiva processen tar slut i förintelselägret, efter att familjen tvingats överge sitt hem, transporterats iväg med tåg. Från det att föräldrarna ”försvann” och lägervakterna rakat systrarnas hår flyttas fokus till hunden Bodri, som är kvar i hemkommunen.

Efter en bild där de två utmärglade flickorna står vid ett taggtrådsstängsel, följer en svit av lyriska illustrationer. De skildrar fint årstidernas växlingar, med hunden snällt väntande under ett träd.

Dessa drömskt distanserade bilder bygger in hopp i förloppet. Deras färgrikedom skapar en varm och positiv känsla inför livet som sådant, som kontrast till den svärta varmed Hitler och hans soldater gestaltas.

”Historien om Bodri” är avsedd för högläsning, en bok som barn och vuxna tar del av tillsammans. Texten stimulerar till öppna betraktelser, något som bör bädda för goda samtal.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons