Kultur

Litteraturpodd: Ina skriver för barn och ungdom

Kultur Artikeln publicerades

Ina Lagerwall gästar Marie Magnusson i Smålandspostens litteraturpodd ”Bokstavligt talat.” Det är dags för det nionde kapitlet, ”Att skriva för unga”.

Ina Lagerwall, till höger, gästar Marie Magnusson i litteraturpodden ”Bokstavligt talat.”
Foto: Lars-Goran Rydqvist
Ina Lagerwall, till höger, gästar Marie Magnusson i litteraturpodden ”Bokstavligt talat.”

Ina Lagerwall bor i Väghult, några mil söder om Växjö, med man och två små barn. I barndomshemmet i Halland fanns en uppsjö av böcker, Inas mamma var bibliotekarie och i hennes fotspår gick dottern Ina, som nu arbetar som bibliotekarie både i Växjö och i Gemla.

I litteraturpodden ”Bokstavligt talat” berättar Ina om hur hon började skriva som ung, och då poesi. Skrivandet har fortsatt, hon har gått utbildningar och nu som 40-åring ger hon ut sin första ungdomsbok på förlag, ”Vi går varvet”, som kommer i juni.

– Det känns overkligt! Vägen dit har varit lång. Den blev refuserad och jag skrev om flera gånger. Det ligger väldigt många timmar bakom, säger Ina Lagerwall.

”Vi går varvet” handlar om Liv 13 år, som börjar första terminen på högstadiet med en klump imagen, hur ska hon passa in och vad ska hon göra för att passa in? Hon känner sig lite annorlunda.

Ina gillar att skriva om just tonåren.

– Det är mycket som händer då, det är en intressant ålder. Jag kommer inte ihåg så mycket från högstadietiden, men det var jobbigt och jag funderade på stora frågor. Kroppen förändrades. Vad händer egentligen?

Ina skrev ner minnen från den tiden.

– Men när jag kom till högstadiet mindes jag inte så mycket. Men jag minns att vi brukade gå runt en atriumgård på rasterna, spana på killarna i nian. Sedan såg jag Liv där. Då började jag skriva om henne.

Ina Lagerwall berättar även om den skrivarklubb som hon leder för ungdomar och hur man ska få barn och unga att intressera sig för läsandet. Lyssna på ”Bokstavligt talat” på smp.se/kultur-noje eller på Itunes.