Annons

Konsten att skapa en syndabock blottläggs i modigt reportage

Harriet Wallbergs berättelse om efterspelet till Macchiarini-skandalen är mer än ett försvarstal. Joel Sjöö läser en skrämmande studie i konsten att skapa en syndabock.
Publicerad 21 mars 2019
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Professor Harriet Wallberg var 2004–2013 rektor för Karolinska institutet.
Professor Harriet Wallberg var 2004–2013 rektor för Karolinska institutet.Foto: Bertil Ericson / TT

bokrecension

När lögnen blir sanning – om händelserna efter Macchiariniaffären

REPORTAGEBOK

Författare: Harriet Wallberg och Kristina Appelqvist

Förlag: Natur & Kultur

Det är nu drygt tre år sedan skandalen om den italienske kirurgen Paolo Macchiarini uppdagades. Gästprofessorn på Karolinska Institutet hade inte bara förfalskat sina forskningsresultat, hans behandlingsmetod med luftstrupar av plast visade sig vara direkt livsfarlig.

VISBY 2015-08-13Kristina Appelqvist
VISBY 2015-08-13Kristina AppelqvistFoto: Karl Melander/TT
Annons

Historien var en PR-mässig katastrof för hela det högre svenska utbildningsväsendet. Regeringen och styrelsen på KI agerade snabbt och resultatet blev en lösning som hämtad ur teveserien House of Cards: blanda ihop korten och utse en lämplig syndabock. Valet föll på Harriet Wallberg, före detta rektor på KI. I ”När lögnen blir sanning” ger hon sin syn på efterspelet till skandalen tillsammans med journalisten Kristina Appelqvist.

”Vad säger det om vårt samhälle när en oskyldig person kan offras i ett politiskt spel, och när vägarna till upprättelse stängs?”

Wallbergs berättelse kan vid första anblick se ut som rent försvarstal. Ett sådant hade kanske varit mer underhållande än den rätt torra reportagetext som läsaren bjuds här, men Wallberg väjer för personliga vendettor. Istället gör hon precis det som utredningen om Macchiariniaffären misslyckades med: att ta reda på fakta genom grundlig och metodisk utredning. Det hon och Appelqvist för fram i ljuset är ännu en skandal, denna gång med än djupare bottnar. Vad säger det om vårt samhälle när en oskyldig person kan offras i ett politiskt spel, och när vägarna till upprättelse stängs? Det här är ett modigt reportage vars stilistiska brister faktiskt bidrar till trovärdigheten. I en värld av vackra ord och PR-hantering finns här bara ett ändamål: sanningen.

Joel Sjöö
Annons
Annons
Annons
Annons