Annons

Läckberg tar steget fullt ut i ”Vingar av silver”

”En bur av guld” blev en av förra årets mest sålda böcker. Nu kommer uppföljaren och i den tar Camilla Läckberg i med hårdhandskarna.
Deckare • Publicerad 23 maj 2020
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Camilla Läckberg.
Camilla Läckberg.Foto: Claudio Bresciani/TT

Vingar av silver

Författare: Camilla Läckberg

Förlag: Forum

Genre: Spänning

”Vingar av silver” är andra delen av trilogin ”Fayes hämnd”. Matilda från Fjällbacka har arbetat sig upp från kuvad, bedragen lyxhustru och satt både far och exmake i fängelse. Nu är hon Faye med företaget Revenge, är miljardär, nyförälskad och har återtagit makten över sin sexualitet.

Men så lätt går det inte att slå tillbaka. Hotet växer från flera håll och nu måste hon om igen försvara sina nära och kära. Vilket hon gör med alla tänkbara medel. Grymt? Nja:

Annons

”Det finns vissa saker rättssamhället faktiskt inte rår på, även om politiker alltid hävdar att det gör det” säger Faye. Och bokens undertitel är visserligen ”En kvinnas hämnd är vacker och brutal”. Men brutaliteten finns mest hos förövarna i Fayes bakgrund. Skildringen av vardagsmisshandel vid matbordet är en av de obehagligaste jag läst och i tillbakablickarna konstaterar Matilda/Faye kallt att hon var tretton år när hon blev våldtagen första gången.

””Vingar av silver” känns ännu mer lättläst och fokuserad än trilogins första del. Läckberg berättar slipat, drivet, utan några dramatiska övertoner rakt igenom och gör det lätt att förstå den underliggande vreden som driver Faye.”

”Vingar av silver” känns ännu mer lättläst och fokuserad än trilogins första del. Läckberg berättar slipat, drivet, utan några dramatiska övertoner rakt igenom och gör det lätt att förstå den underliggande vreden som driver Faye. Det är nästan omöjligt att läsa boken som ren underhållning utan att fundera över den tid vi lever i: hur kommer det sig att misshandlade kvinnor kan tvingas gömma sig och leva i skräck resten av sitt liv bara för att de våldsamma männen tillåts gå fria? Och hur ser verkligheten ut bakom de kalla siffrorna nu i coronatider om att ”våldet i hemmet” ökar i de drabbade länderna?

Det finns en uppsjö av berättelser om hämnd och upprättelse, men ganska få med kvinnliga perspektiv typ ”Tracys hämnd” eller ”Kill Bill” som dock blev jätteframgångar. Läckberg har berättat i flera intervjuer att som barn skrev hon om hur tomtemor mördade tomtefar. I ”Fayes hämnd” har hon kanske skapat en sorts kvinnlig Gudfader, en Gudmor som bygger upp ett nätverk och med kallt blod gör det hon ser sig tvungen till för att skydda sig och sin familj. Vad blir titeln på nästa bok i trilogin? Näve av stål?

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons